7.6 C
București
sâmbătă, martie 2, 2024
AcasăACTUALITATEPoliticaBasescu: Stiu ca pot servi interesele Romaniei mult mai bine. Ponta: Pozitia...

Basescu: Stiu ca pot servi interesele Romaniei mult mai bine. Ponta: Pozitia unei tari nu reprezinta apanajul unui singur om

in:

Stiri pe acelasi subiect

Guvernul menţine varianta dreptului de veto la votarea bugetului UE

Memorandumul avizat de Guvern privind bugetul UE pentru 2014-2020...

Avertisment de la Bruxelles: programele operationale pentru Romania, aproape sistate

Comisia Europeana (CE) analizeaza situatia Programelor Operationale Sectoriale (POS)...

CCR: Nu Parlamentul decide cine reprezinta Romania la reuniunile internationale

Curtea Constitutionala a decis, miercuri, ca prevederea potrivit careia...

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că merge la Consiliul European de la Bruxelles pentru că este un moment dificil şi pentru că are un „potenţial mult mai bun” decât premierul Victor Ponta şi poate servi mai bine interesele României decât ar face-o premierul. Orice prim-ministru sau preşedinte care participă la un Consiliu European informează şi cere sprijinul Parlamentului înaintea participării, procedura fiind aplicată în toate statele membre UE deoarece poziţia unei ţări la aceste reuniuni nu reprezintă apanajul unui singur om, afirmă premierul Ponta.

Preşedintele a spus că a decis să meargă la Consiliul European întrucât este un moment dificil din punct de vedere economic.

„Este un moment dificil, din punctul nostru de vedere, dar şi din punctul de vedere al celorlalte state, pentru că nimeni nu este mulţumit de cum arată propunerea de buget lansată de preşedintele van Rompuy. Aş fi considerat că nu mi-aş fi făcut atribuţiunile constituţionale dacă aş fi pasat răspunderea către primul-ministru, care nu poate avea decât o responsabilitate delegată. Ştiu ce pot să fac din punct de vedere al capacităţii de negociere în interiorul UE şi ştiu că am potenţial mult mai bun decât Victor Ponta şi pot servi interesele României mult mai bine decât ar putea să o facă premierul, din motive pe care nu insist să le enunţ”, a afirmat şeful statului.

Preşedintele a mai spus că niciodată nu va fugi de exercitarea atribuţiunilor constituţionale pentru a-şi proteja pielea.

„Ştiu responsabilitatea uriaşă pe care o am şi trebuie să mi-o asum la fel cum într-un moment la fel de dificil mi-am asumat public anunţuri neplăcute pentru populaţie. Ştiam toate riscurile şi implicaţiile, dar era obligaţia mea de şef al statului să îmi asum această obligaţie ca românii să nu ajungă ca alte state care aşteaptă bani din împrumuturi să îşi poată plăti salariile şi pensiile”, a adăugat Traian Băsescu.

Orice prim-ministru sau preşedinte care participă la un Consiliu European informează şi cere sprijinul Parlamentului înaintea participării, procedura fiind aplicată în toate statele membre UE deoarece poziţia unei ţări la aceste reuniuni nu reprezintă apanajul unui singur om, afirmă premierul Ponta.

„Nimeni nu participă la Consiliul European reprezentându-se doar pe sine. Principalele elemente ale poziţiei României nu sunt secrete şi nu trebuie să fie secrete, apanajul unui singur om sau al unui cerc restrâns de oameni”, a spus Ponta în discursul susţinut în plenul Parlamentului.

Ultimele stiri