14.8 C
București
joi, aprilie 25, 2024
AcasăACTUALITATEPoliticaCCR: Nu Parlamentul decide cine reprezinta Romania la reuniunile internationale

CCR: Nu Parlamentul decide cine reprezinta Romania la reuniunile internationale

in:

Stiri pe acelasi subiect

Decizia Curtii Constitutionale care va afecta proprietarii de terenuri de Romania

Curtea Constituţională a României (CCR) dezbate, joi, sesizarea privind modificările...

Dorneanu este istorie la Curtea Constitutionala: PSD-istul pleaca acasa cu doua pensii speciale!

Biroul permanent al Camerei Deputatilor a declansat, luni, procedurile...

Renate Weber isi pastreaza scaunul. Curtea Constitutionala a decis ca revocarea ei e ilegala!

Curtea Constituţională a României a declarat marţi neconstituțională revocarea...

Curtea Constitutionala a decis, miercuri, ca prevederea potrivit careia Legislativul stabileste cine merge la Consilul European, in cazul in care presedintele si premierul nu se inteleg, este neconstitutionala. Judecatorii Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR) au admis partial sesizarea senatorilor PDL privind neconstitutionalitatea Legii privind cooperarea intre Parlament si Guvern in domeniul afacerilor europene, care prevede ca Legislativul stabileste cine merge la Consilul European, in cazul in care presedintele si premierul nu se inteleg.

 

Astfel, CCR a constatat ca sunt neconstitutionale trei articole din lege, respectiv 3, 18 si 19. Articolul 3 din lege prevede ca „in exercitarea atributiilor sale, in conformitate cu prevederile prezentei legi, Parlamentul adopta opinii. Opiniile care se refera la propuneri supuse procedurilor de negociere si adoptare la nivelul Consiliului Uniunii Europene constituie mandat parlamentar. Mandatul parlamentar creeaza obligatia de natura politica pentru Guvern de a-l respecta in integritatea sa”.

 

Conform articolului 18, „la solicitarea Parlamentului, ministrul responsabil sau delegatul sau prezinta la Parlament pozitia care a fost exprimata de Romania la reuniunile Consiliului Uniunii Europene”.

 

In articolul 19 se arata ca „Guvernul face propuneri de nominalizare a reprezentantilor Romaniei in cadrul urmatoarelor institutii, organe si organisme ale Uniunii Europene: Comisia Europeana, Curtea de Justitie a Comunitatilor Europene, Tribunalul de Prima Instanta, Curtea de Conturi, Comitetul Economic si Social, Comitetul Regiunilor, Comitetul Director al Bancii  Europene pentru  Investitii, potrivit prevederilor comunitare”.

 

Plenul Senatului a adoptat, la finele lunii iunie, Legea privind cooperarea intre Guvern si Parlament in domeniul afacerilor europene, care prevede ca Parlamentul stabileste cine merge la Consilul European, in cazul in care presedintele si premierul nu ajung la un acord.

 

Potrivit modificarilor aduse in comisiile reunite, conducatorul delegatiei Romaniei la reuniunile Consiliului European este presedintele Romaniei sau premierul.

 

Stabilirea conducatorului delegatiei Romaniei la reuniunile Consiliului European se face prin acord intre Guvernul Romaniei si institutia prezidentiala, cu cel putin 20 de zile lucratoare inainte de data reuniunii.

 

Proiectul prevede ca, in situatia in care acordul privind participare la Consiliul European nu se realizeaza in termen, Parlamentul, in sedinta comuna a celor doua Camere, desemneaza conducatorul delegatiei Romaniei la respectiva reuniune a Consiliului European.

Ultimele stiri