Acasă Politica Ministrul Sanatatii, acuzat de conflict de interese si coruptie

Ministrul Sanatatii, acuzat de conflict de interese si coruptie

48

Actualul ministru al Sanatatii, Vasile Cepoi, este acuzat de Agentia Nationala de Integritate de conflict de interese, infractiuni impotriva intereselor financiare ale Comunitatii Europene, precum si infractiuni asimilate celor de coruptie, savarsite in timpul mandatului de director al Directiei de Sanatate Publica Iasi.

 

In urma evaluarilor incepute in 27 aprilie 2011, ANI a constatat ca „sunt indicii privind posibila savarsire de catre Vasile Cepoi, in calitate de fost director al Directiei de Sanatate Publica Iasi, in prezent ministru al Sanatatii, a infractiunii de conflict de interese, a infractiunilor impotriva intereselor financiare ale Comunitatii Europene, precum si a celor asimilate infractiunilor de coruptie”.

 

Potrivit ANI, in calitate de director al Directiei de Sanatate Publica Iasi, Vasile Cepoi a participat la luarea unei decizii prin semnarea unui acord de parteneriat, angajand institutia pe care o conducea la acea data ca partener in Proiectul „Calitate si performanta in sistemul sanatatii publice din Romania”, derulat in baza Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU).

 

Ulterior, Vasile Cepoi, impreuna cu sotia sa, au fost angajati in cadrul proiectului si au obtinut venituri de natura salariala de la beneficiarul Fundatia Amfiteatru si de la partenerii Universitatea de Medicina si Farmacie „Gr. T. Popa” Iasi, respectiv S.C. Info Educatia S.R.L, a precizat ANI. ANI sustine ca beneficiul patrimonial obtinut de Vasile Cepoi, impreuna cu sotia sa, in cadrul acestui proiect este de 191.726 lei (aprox. 42.440 de euro).

 

In cadrul Proiectului „Calitate si performanta in sistemul sanatatii publice din Romania” – dezvoltat in cadrul Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane  (POSDRU), Vasile Cepoi a detinut urmatoarele calitati: manager de proiect (numit in functie la data de 01.09.2010 si inlocuit din functie la 26.10.2010); director de proiect pentru activitatile editoriale si de cercetare (in perioada 01.12.2010 – 05.12.2011); trainer audit calitate (in perioada 01.05.2011 – 31.08.2011 si 01.10.2011 – 31.03.2012).

 

Potrivit dispozitiilor articolului 253 indice 1 din Codul Penal, conflictul de interese consta in indeplinirea, in exercitiul atributiilor de serviciu, a unui act ori participarea la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, sotul sau, o ruda ori un afin pana la gradul II inclusiv.

 

Ministrul Vasile Cepoi a declarat, marti, pentru Mediafax, ca inainte de a intra in proiect a consultat juristii, care i-au spus ca nu e conflict de interese, precizand ca atitudinea ANI este neetica si ca isi rezerva dreptul de a actiona institutia in instanta pentru afectarea imaginii sale publice.

 

„Imi rezerv dreptul de a actiona in instanta ANI pentru afectarea imaginii publice prin nerespectarea principiului neconfidentialitatii pe care chiar ANI il invoca in finalul comunicatului de presa. Este hilar. Nu inteleg pe cine serveste ANI dand acest comunicat inainte sa existe o sentinta”, a adaugat Vasile Cepoi.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos