6.3 C
București
duminică, martie 3, 2024
AcasăACTUALITATEAvocatul Poporului ii trimite la plimbare pe romanii care se plang ca...

Avocatul Poporului ii trimite la plimbare pe romanii care se plang ca termoscanarea este ilegala

in:

Stiri pe acelasi subiect

Studentii ieseni au dat lovitura in SUA cu o inima artificiala pentru copii

O echipa de tineri studenti la Universitatea de Medicina...

Roboti umanoizi care „vor transforma lumea” in urmatorii doi ani

Rapiditatea cu care evolueaza lumea este uimitoare, iar de...

Toti porcii sunt pe tiktok si facebook! Se vand intre 16 si 21 de lei in viu

Pentru cei care asteapta cu nerabdare sarbatorile de iarna...

Vești proaste pentru românii care sperau că Avocatul Poporului va ataca decizia prin care termoscanarea a devenit obligatorie.  Avocatul Poporului, Renate Weber, susţine că numeroase persoane s-au adresat instituţiei reclamând obligativitatea termoscanării la intrarea în spaţii închise, dar şi că a primit sesizări de la medici care susţin că măsurarea temperaturii corporale este un act medical pentru care este nevoie de acordul persoanei care este supusă acestui act. Weber precizează că cei nemulţumiţi se pot adresa instanţei de judecată, conform News.ro.

Renate Weber a afirmat sâmbătă, la Digi 24, că instituţia Avocatului Poporului a primit numeroase sesizări legate de obligativitatea termoscanării la intrarea în spaţii publice închise. Aceasta spune că fiecare persoană se poate adresa instanţei de judecată dacă se consideră prejudiciată

„Atât timp cât ea nu este prin lege şi nu este prin Ordonanţă de Urgenţă, competenţele noastre sunt limitate. Fiind vorba de o Hotărâre, orice persoană interesată care se consideră vătămată poate să facă acest lucru la instanţă” a spus Renate Weber.

Avocatul Poporului a precizat că ceea ce o îngrijorează este faptul că termoscanarea ar putea avea consecinţe care să îi afecteze pe unii dintre cei care nu pot avea acces în unele spaţii închise, dând exemplul tinerilor care trebuie să susţină examene şi întrebându-se ce s-ar putea întâmpla în cazul unui elev care nu poate susţine examenul de final din cauză că temperatura sa depăşeşte nivelul prevăzut prin lege.

””Elevii aceia, dacă vor fi excluşi, dacă nu vor fi primiţi în sala de examen, strict pentru că au avut în dimineaţa aceea 37,4 grade, o fi normal? Adică, din punctul acesta de vedere, eu cred că trebuie să ne gândim un pic mai bine. Consecinţele, mai ales, sunt cele care mă pun pe mine pe gânduri şi-mi dau o stare nu neapărat de bine”, a afirmat Renate Weber.

Ea dă de asemenea exemplul femeilor, care pe parcursul unei luni suferă diverse modificări fiziologice ţi al căror organism poate arăta temperaturi crescute fără ca acestea să sufere de COVID-19, dar şi al persoanelor care suferă, de exemplu, de un abces care poate duce la creşterea temperaturii corporale.

„În realitate datele acestea nu se reţin, nu le reţine niciun termometru şi cine ar avea anevoie de datele astea? Nu cred că neapărat din perspectiva protecţiei datelor e, deşi am avut astfel de sesizări din partea unor medici care au spus că e un act medical şi trebuie să-ţi dai consimţământul” a mai afirmat Avocatul Poporului.

Renate Weber spune că în cazul unei interdicţii aplicate celor care nu îşi dau consimţământul privind termoscanarea se poate vorbi despre un consimţământ forţat, nu benevol”.

Ultimele stiri