18.2 C
București
duminică, iunie 16, 2024
AcasăStirea zileiBaietii destepti raman tot in bezna. Instanta a decis continuarea insolventei Hidroelectrica

Baietii destepti raman tot in bezna. Instanta a decis continuarea insolventei Hidroelectrica

in:

Stiri pe acelasi subiect

Sectia Comerciala a Curtii de Apel Bucuresti a hotarat , astazi, sa mentina dispoziţiile privind insolvenţa Hidroelectrica, stabilite de Tribunalul Bucureşti.Prin urmare, procedura insolventei companiei ramane deschisa, instanta respingand definitiv cererile formulate de Alpiq RomIndustries, Alpiq RomEnergie şi Hidrosind prin care cereau anularea acesteia.

“Curtea admite recursul, casează în parte hotărârea atacată în ceea ce priveşte cererile de intervenţie voluntară. Rejudecând, respinge cererile de intervenţie voluntară. Menţine dispoziţiile privind insolvenţa”, se arată în minuta Instanţei citită astazi în şedinţă publică la CAB. Decizia instantei este urmare a unor actiuni deschise de companiile Alpiq RomIndustries şi Alpiq RomEnergie si de Federaţia Sindicală Hidrosind. Cele doua firme care au avut acorduri directe cu Hidroelectrica si organizatia sindicala au solicitat anularea procedurii de intrare în insolvenţă a producatorului de energie hidro.

Pe 4 octombrie, CAB a judecat recursul firmelor si sindicatului la decizia Tribunalului Bucureşti care a hotărât reorganizarea Hidroelectrica şi demararea procedurii insolvenţei. Atunci, reprezentanţii SC Alpiq Romenergie şi SC Alpiq Romindustries au susţinut în instanţă că Hidroelectrica era pe profit în momentul declarării procedurii de insolvenţă, iar ulterior demarării acestei proceduri s-a emis un alt document în care s-au luat în calcul debite pe 30 de ani.

Dispozitia data astazi de CAB este irevocabilă, astfel că rămân în vigoare deciziile din cadrul procesului de renegociere a contractelor directe a energiei şi deciziile de reziliere a acordurilor cu companiile Alpiq RomEnergie, Alpiq RomIndustries, Energy Holding, EFT AG, EFT România şi Euro P.E.C, luate după intrarea companiei în insolvenţă. Dupa pronuntarea hotararii judecatoresti, Remus Borza, reprezentantul EuroInsol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, a declarat ca societatea de stat ar putea ieşi din insolvenţă până la finalul anului 2012.

Compania de stat este in aceasta situatie din 20 iunie. Una dintre cauzele care au determinat intrarea in insolventa este reprezentata de contractele cu traderii de energiei, asa-zisii „baieti destepti”. Acestia cumparau electricitatea de la stat la preturi reduse si o revindeau la tarife mult mai mari pe piata.

Euro Insol a denuntat in ultimele luni mai multe contracte de achizitie a energiei de la Hidroelectrica, unele dintre aceste acorduri fiind incheiate pana in 2018. Remus Borza a declarat in urma cu putin timp ca “pe lege, Curtea de Apel nu poate admite cererea, nu au nicio sansa sa li se accepte recursul, dar in Justitia din Romania este posibil orice. In cazul in care Curtea de Apel va aproba recursul celor doua companii, contractele vor fi reluate in forma negociata initial si, ulterior, Hidroelectrica va trebui sa plateasca si pentru perioada in care a functionat in insolventa. Intr-o luna, doua, va intra in faliment”.

Anul acesta, firma va incheia cu pierderi de 100 milioane euro, din cauza secetei, care a determinat scaderea productiei la un minim istoric, de 12 TW. In primul semestru din 2012, societatea de stat a inregistrat pierderi de 60 milioane euro.

 

Ultimele stiri