26.8 C
București
marți, aprilie 16, 2024
AcasăStirea zilei1 Decembrie saracacios. Armata nu mai are bani de defilare

1 Decembrie saracacios. Armata nu mai are bani de defilare

in:

Stiri pe acelasi subiect

Parada militara de 1 Decembrie din acest an nu va mai avea „o amploare deosebita”, din cauza austeritatii cronice cu care se confrunta Armata Romana, in contextul in care costurile pentru manifestarile specifice Zilei Nationale ar ajunge la 1 milion de eurp, a anuntat, ieri, ministrul Apararii, Corneliu Dobritoiu.

 

Dobritoiu a fost intrebat, la manifestarile ocazionate de Ziua Armatei, daca de 1 Decembrie va mai avea loc o parada pentru sarbatorirea Zilei Nationale. „O sa facem niste actiuni de 1 Decembrie, categoric decizia va fi luata la nivelul Guvernului, dar fara o amploare deosebita, adica nu vom angaja aviatia si alte categorii de tehnica datorita costurilor foarte mari. (…) Costurile nu ar fi mari in mod general, dar sunt foarte mari in conditiile de austeritate cronica a bugetului Apararii, adica 1 milion de euro. Mi se pare foarte mult cand noi ne chinuim intr-o subfinantare cronica” , a explicat ministrul.

 

Dobritoiu a precizat ca situatia financiara este data de „intelegerea politica asupra fenomenului militar”, fapt pentru care Armata sufera din cauza „lipsei culturii de securitate a elitelor politice romanesti, care prabusesc bugetele sau se joaca cu bugetele intr-un mod visceral, dupa bunul plac”. Ministrul a precizat ca o situatie mai buna a bugetului alocat Armatei se va contura incepand de anul viitor.

 

Ministrul a admis faptul ca au fost reduse o parte dintre aplicatiile militare ca urmare a faptului ca militarii nu beneficiaza de fonduri suficiente pentru antrenamente.

 

In ceea ce priveste ultima rectificare bugetara, el a precizat ca, per ansamblu, bugetul MApN nu a fost redus. „S-a redus bugetul, avem minus la unele capitole de cheltuieli si plus in alta parte, deci, cu alte cuvinte, rectificarea este zero la nivelul bugetului Apararii”, a precizat Dobritoiu, mentionand ca a solicitat o rectificare pozitiva a bugetului, insa „nevoile fiscale ale tuturor institutiilor din arcul guvernamental sunt majore”.

Ultimele stiri