29.8 C
București
sâmbătă, iunie 22, 2024
AcasăStirea zileiNicolae Ciuca de Ziua Armatei: Romania este a 11-a forta militara a...

Nicolae Ciuca de Ziua Armatei: Romania este a 11-a forta militara a Uniunii Europene si a 14-a a NATO!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Rusia plănuiește acte teroriste și de sabotaj în Uniunea Europeană

Agențiile de informații ale statelor europene au fost informate...

Superman Citu ajunge la DNA! Procurorii investigheaza miliardele pe vaccinurile din pandemie

Fostul premier Florin Citu, anchetat de procurori pentru fapte...

Berceanu: PNL poate avea soarta PNTCD! Scenariu sau realitate?

Liberalul Radu Berceanu, fost vicepresedinte al PDL si ministru...

Cu ocazia sarbatoririi Zilei Armatei Romane premierul Nicolae Ciuca, general de armata, remarca faptul ca datorita investitiilor faceute in ultimii ani Romania a urcat in clasamentul armatelor lumii, potrivit globalfirepower.com.

„Ziua Armatei Romane, pe care o sarbatorim astazi, este un omagiu adus peste timp tuturor eroilor cazuti in lupta pentru apararea pamantului romanesc. Acum, avem cel mai bun prilej de a le multumi generatiilor de astazi de militari ai Romaniei, in care ne punem toata increderea pentru apararea tarii sau ne reprezinta cu cinste in misiuni si diferite teatre de operatii din lume sub egida Aliantei Nord-Atlantice, ONU sau a Uniunii Europene.

Profesionalism, responsabilitate, onoare, curaj si daruire – acesta este profilul militarilor din Armata Romana, confirmat de aprecierile primite constant din partea partenerilor si aliatilor internationali. Faptul ca, anul acesta, raportul Global Firepower a urcat Romania in clasamentul celor mai puternice forte militare ale lumii, pozitionand-o ca cea de-a 11-a forta militara a Uniunii Europene si a 14-a a NATO, confirma plus-valoarea pe care au adus-o Armatei Romane cei peste 18 ani de apartenenta la Alianta Nord-Atlantica si procesul continuu de modernizare demarat de atunci.

Importanta capacitatii defensive este mai evidenta ca oricand in aceasta perioada, in care agresiunea militara iresponsabila a Rusiei asupra Ucrainei ameninta securitatea in regiune si chiar a intregii lumi. Tinand cont de contextul acesta, pregatirea si inzestrarea Armatei Romane reprezinta in continuare directii-cheie, pentru a intari capacitatea de aparare a tarii noastre si pentru a raspunde exigentelor si provocarilor geostrategice ca stat de frontiera externa a comunitatii euro-atlantice.

Dupa inceperea razboiului din Ucraina a fost luata o decizie importanta in acest sens, de a creste de la 2 la 2,5% din PIB alocarea pentru aparare, cu un aport considerabil pentru inzestrarea cu echipamente si tehnica militara moderna a Armatei Romaniei, precum si reprioritizarea unor programe de inzestrare. Avem in desfasurare, la ora actuala, mai multe programe de modernizare a echipamentelor din dotare si de inzestrare cu avioane multi-rol, cu sisteme si echipamente moderne defensive, sisteme radar, precum si echipamente de decontaminare si protectie individuala colectiva.

Conceptul de armata profesionista in jurul caruia este gandit domeniul apararii presupune deopotriva personal profesionist, specializat la standarde de ultima generatie, iar militarii romani demonstreaza cu fiecare misiune nivelul inalt de pregatire. Va multumim pentru seriozitatea cu care va faceti datoria. Pe langa corpul de militari profesionisti activi la nivel national, avem numerosi militari detasati in misiuni NATO, UE, ONU si misiuni de tip coalitie.

Armata Romana se bucura in continuare de incredere in randul cetatenilor, iar acest lucru ne incurajeaza in demersurile pe care le facem pentru a asigura si o rezerva operationala de oameni pregatiti, prin recrutarea de rezervisti voluntari si prin stagiul militar voluntar.

Din experienta acumulata ca ministru al Apararii si cadru militar, cunoscand nivelul inalt de pregatire al fostilor mei colegi, am toata increderea in capacitatea Armatei Romane de a raspunde exigentelor defensive si de securitate actuale. Ii apreciez in continuare si le multumesc pentru seriozitatea cu care isi fac datoria pentru a creste nivelul de aparare al tarii, inclusiv cu sprijinul celor circa 5000 de militari straini detasati in Romania in cadrul Grupului de Lupta al NATO in Romania, al detasamentelor americane prezente in tara noastra, al comandamentelor NATO din Romania, precum si al unor exercitii comune si al misiunii de politie aeriana.

In egala masura, imi exprim respectul fata de militarii raniti in misiuni, a caror putere de a merge mai departe indiferent de obstacole este emotionanta si o adevarata lectie de viata.

La Multi Ani Armatei Romane!

La Multi Ani militarilor romani si intregului personal al Armatei!

Ultimele stiri