Acasă Stirea zilei Banca UBS a denuntat unilateral un contract de credit cu Hidroelectrica

Banca UBS a denuntat unilateral un contract de credit cu Hidroelectrica

28

Bancile au castigat „sute de milioane de euro” din finantarea Hidroelectrica, iar orice atac al institutiilor de credit la adresa companiei este privit ca un atac asupra statului roman, a declarat Remus Borza, reprezentantul Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica.

„Orice atac al bancilor la adresa Hidroelectrica este atac asupra statului roman. Bancile au castigat sute de milioane de euro din relatia cu Hidroelectrica si le asigur ca si de acum vor castiga la fel de mult. (…) In fiecare joi ne vedem cu bancile, au inceput sa fie mai rezonabile. La inceput ne amenintau cu ruperea contractelor, acum in insolventa este imposibil”, a afirmat Borza intr-o conferinta de presa.

In momentul intrarii Hidroelectrica aintrat in insolventa, in luna mai, mai multi bancheri au criticat in termeni duri decizia Guvernului, afirmand ca in urma acestei hotarari bancile care au creditat Hidroelectrica vor fi nevoite sa constituie provizioane, iar investitorii straini vor privi cu neincredere Romania.

Borza a adaugat ca in urma cu doua saptamani banca elvetiana UBS a decis sa denunte unilateral un contract de credit cu Hidroelectrica, credit garantat de stat, iar pentru a nu se pune problema executarii scrisorii de garantie, Hidroelectrica a platit din fonduri proprii o rata de patru milioane de franci elvetieni.

Potrivit lui Borza, prin denuntarea a sase dintre contractele directe de vanzare a energiei de catre Hidroelectrica, bancile „au fost vaduvite de niste garantii”.

„Aceste contracte erau necesare bancilor, le dadeau un anumit confort. Indicatorii economici ai Hidroelectrica nu sunt deloc bancabili, nici anul trecut nu au fost. (…) Compania este putin tentanta pentru banci”, a afirmat Borza.

In procesul de renegociere a contractelor directe a energiei, Euro Insol a reziliat acordurile cu companiile Alpiq RomEnergie, Alpiq RomIndustries, Energy Holding, EFT AG, EFT Romania si Euro P.E.C.

Hidroelectrica are credite contractate pe termen scurt de la ING (38 milioane lei), Alpha Bank Romania (80 milioane lei), BRD (300 milioane lei), Citibank Europe (46 milioane dolari), RBS Bank (32 milioane euro), Libra Bank (13,5 milioane lei) si Banca Transilvania (120 milioane lei).

Compania are contracte de finantare pe termen lung cu Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (110 milioane dolari), UBS AG (circa 30 milioane franci elvetieni), Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare (66 milioane euro), Citi International (75 milioane euro), ING Bank Amsterdam (60 milioane euro), BCR (50 milioane euro) si Unicredit Bank Austria (117,3 milioane euro).

Borza a mai spus ca, in conditii normale, Hidroelectrica ar putea inregistra anul viitor un profit de 50 milioane euro, iar in 2012 castigul companiei ar putea fi mai mare fata de nivelul de un milion de euro din 2011.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos