MINISTRI - JURAMANT - COTROCENIPropunerea venita din partea USL de a comasa alegerile prezidentiale cu cele pentru Parlamentul European nu i-a picat prea bine lui Traian Basescu. Seful statului a declarat ca ,,ca se indoieste” de faptul ca vreo Curte Constitutionala din toata Europa ar accepta comasarea alegerilor europarlamentare cu cele prezidentiale.

,,E foarte greu de dat un raspuns, doar daca as face o scurta analiza a propunerii, nu am inca o optiune. Dar v-as ruga sa va aduceti aminte ca eu le-am propus nu cateva luni, ci doi ani. Le-am propus devansarea alegerilor prezidentiale cu doi ani. Cred ca va aduceti aminte de acea scrisoare care a fost rupta demonstrativ si aruncata in gol”, a fost raspunsul lui la intrebarea cum vede propunerea primului ministru de a devansa alegerile prezidentiale. Seful statului a amintit ca Victor Ponta a rupt anul trecut, la congresul PSD, scrisoarea prin care Basescu se oferea sa demisioneze daca USL accepta modificarea Constitutiei, transmite Newsin.

Presedintele a precizat ca nu exclude aceasta varianta, dar ea trebuie sa fie sustenabila politic, iar in opinia lui nicio Curte Constitutionala din toata Europa nu ar accepta comasarea alegerilor europarlamentare cu cele prezidentiale.

,,Pentru mine nu este o varianta pe care o exclud, dar daca ea are cateva elemente. Primul, trebuie sa fie sustenabila politic. Doi, v-am mai spus o data ca presedintii nu au marea posibilitate si onoare de a abdica, ei trebuie sa isi duca mandatul constitutional asa cum e si atat cat este. Al doilea lucru este ca avem un precedent constitutional. Anul trecut CCR a refuzat comasarea a doua tipuri de alegeri locale cu parlamentare. Ma indoiesc ca vreo Curte Constitutionala din toata Europa, nu numai din Romania privind la acest precedent ar accepta comasare de alegeri pentru Parlamentul European cu prezidentiale. Aici contradictia este mult mai mare, tema PE este total diferita de tema alegerilor prezidentiale. Deci Curtea noastra Constitutionala nu a acceptat alegeri nationale de doua tipuri, daramite alegeri care vizeaza un Parlament supranational si alegeri nationale pentru functia de presedinte”, a sustinut Traian Basescu.