Compania BAT Romania a donat structurilor Politiei de Frontiera echipamente de ultima generatie ce vin in sprijinul intaririi sistemului de supraveghere a frontierei de stat si cresterii capacitatii operative de interventie: sisteme de monitorizare a tintelor, respectiv a autovehiculelor (camere de recunoastere a placutelor de inmatriculare ale autovehiculelor) si dispozitive de supraveghere cu termoviziune (binocluri cu termoviziune si capabilitati de inregistrare si transmitere a informatiei).
Echipamentele reprezinta un ajutor real prin care BAT contribuie la intarirea capacitatii operationale a autoritatilor din Romania atat pentru situatia actuala, cat mai ales pentru viitor, cand Romania va fi parte a spatiului Schengen. De asemenea, au fost donate 4 containere pentru depozitarea tigarilor confiscate la Giurgiu si Calafat, in conditiile in care, in zona de sud a tarii cantitatea de tigari confiscate a crescut in acest an de 5 ori comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, conform datelor centralizate pe platforma stopcontrabanda.ro.
Prezent la anuntul oficial de donare a acestor echipamente, domnul comisar sef de politie Viorel Vlasceanu, inspector sef al Inspectoratului Teritorial al Politiei de Frontiera Giurgiu, a declarat:
„Contracararea acestui fenomen este un obiectiv prioritar si permanent al Politiei de Frontiera Romane, atat prin demersuri institutionale proprii, cat si prin colaborare cu alte structuri ale statului sau cu reprezentanti ai societatii civile. In primele noua luni ale acestui an, la frontiera de sud a Romaniei, politistii de frontiera au retinut in vederea confiscarii aproximativ 1,9 milioane pachete de tigari, ceea ce reprezinta peste 35% din totalul capturilor la nivel national”.
Referitor la acelasi aspect, doamna Ileana Dumitru, Director Juridic si afaceri externe al Ariei Europa de sud est din cadrul BAT, a declarat:
„Ne bucuram ca putem fi din nou alaturi de autoritati si in mod specific de Politia de Frontiera Romana in actiunile sale pe frontiera de sud, unde capturile de produse de contrabanda au crescut semnificativ in perioada recenta. Astfel, contribuim direct la intarirea capacitatii acestora in combaterea traficului ilicit prin furnizarea de tehnica de monitorizare si supraveghere a frontierei, in vederea reducerii contrabandei cu tigari, un fenomen care ne afecteaza pe toti: consumatori, bugetul statului si companii corecte”.
3,47 milioane pachete cu tigari de contrabanda capturate in 2023
Adiacent prejudiciilor aduse bugetului de stat, traficul ilegal de tigari alimenteaza si alte paliere infractionale, cu dimensiune transfrontaliera, inclusiv cel reprezentat de criminalitatea organizata.
La nivel national, in primele noua luni ale acestui an, politistii de frontiera au retinut in vederea confiscarii peste 3,47 milioane pachete cu tigari de contrabanda, in valoare de aproximativ 63,3 milioane lei si peste 27 de tone de tutun si tutun de narghilea. In comparatie cu perioada similara a anului 2022, se constata o dublare a numarului pachetelor de tigari confiscate.
Practic, aproximativ 65% din intreaga cantitate de tigari de contrabanda confiscate la nivel national reprezinta rezultatul actiunilor Politiei de Frontiera Romane. Ca urmare a acestora, in aceeasi perioada au fost identificate si destructurate mai multe grupari infractionale specializate in fabricarea pe teritoriul tarii si vanzarea ilicita de tigari contrafacute. Pentru tragerea la raspundere a celor care au fost implicati in fapte ilegale, politistii de frontiera au inregistrat 337 de infractiuni pentru contrabanda si frauda vamala.
„Pentru a mentine trendul acestor rezultate, vom continua sa ne adaptam misiunile, in dinamica si in stransa colaborare cu toti factorii implicati. Astfel, la nivelul Politiei de Frontiera Romane au fost identificate si dispuse o serie de masuri in vederea prevenirii si combaterii fenomenului, acestea constand in intarirea dispozitivelor de supraveghere a frontierei, intensificarea actiunilor informativ-operativ si cercetarea cazurilor inregistrate, in vederea depistarii retelelor de contrabanda cu tigari, documentarea temeinica a activitatilor ce urmeaza a fi derulate, stabilirea zonelor de risc, sarcinilor si responsabilitatilor fortelor implicate, modalitatilor si a timpilor de actiune in scopul eficientizarii misiunilor operative derulate”, arata Politia de Frontiea
„Eforturile in vederea reducerii fenomenului traficului ilegal vor continua la fel de sustinut, in colaborare cu toate institutiile statului cu competente in combaterea contrabandei, respectiv Politia Romana si Autoritatea Vamala Romana, sub coordonarea procurorilor din cadrul parchetelor competente. In egala masura, evidentiem colaborarea cu producatorii de tigarete care, prin parteneriatele incheiate, au contribuit si la dezvoltarea segmentului de prevenire a acestui fenomen, fiind derulate mai multe campanii publice nationale si regionale de constientizare a efectelor negative ale comertului ilegal cu tigarete”, spun reprezentantii BAT.