19.1 C
București
joi, martie 28, 2024
AcasăSocialBati in lemn cand auzi de rau? Tii degetele crucis ca sa...

Bati in lemn cand auzi de rau? Tii degetele crucis ca sa ai noroc? De unde vin toate aceste SUPERSTITII?

in:

Stiri pe acelasi subiect

Toti avem intentia sa batem in lemn cand auzim de raul altora sau sa tinem degetele crucis pentru a avea noroc. Dar de unde vin aceste superstitii oare?

Bate-n lemn

Ne-am obisnuit din copilarie, la indemnul bunicilor, sa batem in lemn cand vorbim despre necazuri, accidente sau boli, sa nu atragem raul asupra noastra. Pentru multi dintre noi a devenit chiar un gest reflex. De teama sa nu cobeasca, multi bat in lemn de trei ori si se simt protejati de ghinion. Originea acestei superstitii stranii este mai greu de explicat. Se presupune ca provine din vremuri de mult apuse, cand oamenii credeau ca spiritele bune ale copacilor ii protejeaza de rele. In Grecia antica exista credinta conform careia, daca atingeai un stejar, puteai sa comunici cu Zeus si puteai sa ceri protectia celei mai mari divinitati din Pantheon.

Agata o potcoava la usa

Pana nu demult, la inceputul secolului trecut, taranii obisnuiau inca sa bata in cuie, la poarta sau la usa casei, o potcoava gasita pe drum. Potcoava le purta noroc si aducea prosperitate intregii familii, dar numai daca era veche. Originile acestei superstitii se impletesc cu legendele Evului Mediu despre cai, animale benefice si purtatoare de noroc. Pe de alta parte, exista inca din Antichitate credinta ca fierul, din care se faceau potcoavele, poate tine departe spiritele malefice. Nu este de mirare ca potcoavele au devenit amulete cu proprietati magice in toata lumea, din China si India pana la marginile Europei. In cultura noastra populara, potcoava este un simbol al norocului de secole, protector al casei si, sub forma de martisor, protector al destinului.

Trifoiul norocos

O veche legenda irlandeza spune ca, fiind alungata din Rai, Eva a luat cu ea o frunza de trifoi sa ii aduca aminte de bogatia Paradisului. De atunci, trifoiul cu patru foi a devenit simbolul norocului si al abundentei, dar si al castigurilor. Cele patru frunze reprezinta credinta, speranta, norocul si dragostea. Trifoiul alb era o planta magica pentru vechii druizi, care credeau in forta lui de a indeparta spiritele rele si il foloseau in toate ritualurile magice, pentru bunastarea comunitatii si insanatosirea celor bolnavi.

Tine degetele crucis ca sa ai noroc

Crucea a fost din cele mai vechi timpuri simbolul protectiei, al puterii si al norocului. In credintele stravechi, daca doua persoane isi puneau aceeasi dorinta trebuiau sa isi puna in cruce degetele aratatoare pentru ca visul lor sa se implineasca. Ulterior, obiceiul de a-ti pune degetele in cruce a fost adoptat de crestini pentru a se recunoaste intre ei, invocand astfel si protectia lui Dumnezeu. In vremurile moderne, superstitia a capatat mai multe semnificatii. E bine sa iti tii degetele incrucisate ca sa ai noroc sau ca sa treci cu bine peste o incercare grea. Cine tine degetele incrucisate la spate sau in buzunar in timp ce minte sau face o promisiune pe care nu o va respecta, crede ca va fi absolvit de vina. In acest caz, degetele incrucisate il feresc de diavol, care va incerca sa il ademeneasca pe cai necinstite.

Sanatate

Spune „Sanatate!” cand stranuta cineva, sa il feresti de boala… Din vremuri stravechi, oamenii credeau ca, prin stranut, trupul isi pierde puterea si forta de a lupta cu bolile. Credinta s-a pastrat de-a lungul veacurilor, astfel ca, in Evul Mediu, stranutul era temut de moarte si asociat cu ciuma. Pana si Papa din acele vremuri invata lumea sa ureze sanatate celor care stranuta si sa se roage pentru sufletul lor. Obiceiul a ramas pana azi, chiar daca am uitat semnificatia lui originala.

Sursa: unica.ro

Ultimele stiri