Acasă ACTUALITATE Batuti si gazati in strada, umiliti in justitie. Dosarul ”10 august” a...

Batuti si gazati in strada, umiliti in justitie. Dosarul ”10 august” a fost clasat!

625

Furie si revolta ample pe retelele de socializare dupa ce DIICOT a anuntat clasarea partiala a Dosarului 10 August, comandantii represiunii din Piata Victoriei fiind spalati de orice responsabilitate. La dosar erau atasate 770 de plangeri ale romanilor care au fost gazati si batuti in acea zi.

„Pe 10 august 2018 ne-am batut singuri in Piata Victorie. Tot singuri ne-am dat cu gaze lacrimogene in fata. Tot singuri ne-am alergat prin piata si am simulat ca nu puteam respira si ca ne-am luat bastoane pe spinare. Asta ne spune astazi DIICOT prin decizia de clasare a partii din Dosarul ’10 august’ care viza abuzurile jandarmeriei dirijate politic la adresa protestatarilor. Asta este rezultatului unui stat inert, controlat pana in maduva lui, facut pres in fata unor grupuri de interese care controleaza tot ce inseamna factor de decizie”, constata jurnalista Emilia Sercan.

„Este absolut revoltator ca DIICOT a ajuns la concluzia ca sefii Jandarmeriei si politicienii precum Liviu Dragnea sau Carmen Dan nu au ordonat reprimarea manifestantilor de la 10 August si au clasat dosarul! Rusine!!!”, a scris Alex Costache, jurnalist TVR specializat pe justitie.

„DIICOT a clasat dosarul 10 august 2018. Cazan, Sindile, Cucos ne-au rupt oasele legal.. Comunicatul DIICOT ne face marea concesie sa spuna ca n-a fost lovitura de stat, dar in rest preia 100% tezele jandarmeriei: s-a actionat ‘gradual’, justificat, erau 1.000 de oameni violenti si tot asa.

La Parchetul Militar se disjung cateva fapte de violenta ale unor jandarmi. Nimic despre decidentii politici care au coordonat represiunea. O rusine”, a scris si jurnalistul Mircea Marian.

Vlad Voiculescu atrage atentia ca sefa DIICOT, Georgiana Hossu, are relatii apropiate cu „macelarul in alb”.

„Sefa DIICOT si in acelasi timp procuror in acest dosar, doamna Georgiana Hossu, este prietena de familie a colonelului Razvan Paraschiv, ‘dirijorul’ in alb de la 10 august. Informatia este publica, inca inainte de numirea dansei”, precizeaza Voiculescu.

Madalin Hodor, istoric, a publicat o imagine cu Ile Gazea, batranul care a murit dupa ce a fost gazat in Piata Victoriei.

https://www.facebook.com/madalin.hodor/posts/618499202396568

DIICOT a anuntat, oficial, miercuri ca procurorii au clasat partial Dosarul 10 August, fiind respinse acuzatiile la adresa celor care au comandat represiunea din Piata Victoriei: Sebastian Cucos, Laurentiu Cazan, Mihai Chirica si Ionut Sindile.

O parte din dosar a fost declinat catre Parchetul Militar, urmand sa fie anchetate doar agresiunile comise de unii jandarmi simpli in Piata Victoriei.

„Prin ordonanta din data de 26.06.2020, procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism au dispus urmatoarele:

1. Clasarea cauzei sub aspectul savarsirii, in forma tentativei, a infractiunii de actiuni impotriva ordinii constitutionale;

2. Declinarea competentei de efectuare a urmaririi penale sub aspectul savarsirii infractiunilor de purtare abuziva, abuz in serviciu si neglijenta in serviciu constand in aceea ca ‘in data de 10.08.2018, incepand cu ora 1800, cu ocazia mitingului organizat in zona Piata Victoriei din mun. Bucuresti, au avut loc incidente violente in care au fost implicate fortele de ordine din cadrul Jandarmeriei Romane, in urma carora a rezultat ranirea mai multor persoane’, in favoarea Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Sectia Parchetelor Militare.

3. Clasarea cauzei sub aspectul savarsirii de catre suspectii maior CAZAN LAURENTIU VALENTIN, comisar sef de politie CHIRICA MIHAI DAN, colonel CUCOS GHEORGHE SEBASTIAN si colonel SINDILE IONUT-CATALIN a infractiunilor de abuz in serviciu, participatie improprie la purtare abuziva, participatie improprie la fals intelectual participatie improprie la uz de fals, complicitate la abuz in serviciu si complicitate la participatie improprie la purtare abuziva;

4. In vederea aprecierii incidentei in cauza ce a format obiectul dosarului nr. 7475/P/2018 al Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 1 Bucuresti a dispozitiilor art.335 Cod procedura penala, respectiv cu privire la extinderea urmaririi penale sub aspectul savarsirii infractiunii de participatie improprie la lovire sau alte violente prev. de art.52 alin.3 Cod penal cu referire la art.193 Cod penal, un exemplar al ordonantei a fost comunicat prim-procurorului acestei unitati de parchet”, anunta un comunicat al DIICOT.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos