Acasă Economie Birocratia omoara mai multi romani decat coronavirusul. Marile companii se roaga de...

Birocratia omoara mai multi romani decat coronavirusul. Marile companii se roaga de statul roman sa primeasca medicamente pentru bolnavi

291

Un fost manager in industria farmaceutica din Romania dezvaluie ca a ajuns sa se roage de institutiile statului sa primeasca medicaente necesare tratarii bolnavilor de coronavirus si nu numai. Doar ca birocratia este atat de mare incat nimeni nu-si asuma nimic.

„Vă scriu deoarece am obosit după atâtea încercări de a găsi acea persoană / acele persoane în a căror Fişă a Postului să fie specificată responsabilitatea de a „REZOLVA” situaţii de urgenţă pe care sistemul de sănătate din România trebuie să le treacă rapid şi cu bine.

Citim pe toate canalele de informare (oficiale, nu doar pe cele în care ne putem da toţi cu părerea) că spitalele şi cadrele medicale din linia întâi nu au echipamentele de protecţie necesare pentru a-şi desfăşura activitatea eficient şi în condiţii de siguranţă atât pentru ei cât şi pentru cei din jurul lor.

Pe de altă parte, deşi nu mai lucrez în distribuţia de medicamente din România din 2010, dar consiliez firme similare din Europa de Vest, primesc în mod pasiv oferte de echipamente de protecţie (măşti, combinezoane, viziere, soluţii de dezinfectare antibacteriene & antivirale,…) dar şi aparate medicale precum ventilatoare invazive (prin intubare atât de necesare pentru cazurile disperate), stocuri existente fizic care pot fi aduse rapid în ţară, direct pe aeroportul Otopeni, cu avion dedicat dacă se semnează contract cu plata pe bază de Garanţie Bancară, după livrarea şi certificarea stocului că fiind conform cu standardele ofertate: zero risc, rapiditate maximă, PROBLEMA REZOLVATĂ.

Dificultatea constă în faptul că trebuie comandată o cantitate suficient de mare încât livrarea cu avion dedicat să facă sens, dar asta ar însemna că putem avea tot ce ne trebuie în maximum 3 zile.
Doar că…nici un spital nu poate să comande în mod individual o asemenea cantitate, pare că nimeni nu vrea să rişte să achiziţioneze de la furnizori externi pe bază de scrisoare de garanţie bancară… pare că cei plătiţi din taxele şi impozitele noastre, angajaţi ca să ne poarte de grijă nouă dar şi colegilor lor din secţiile de terapie intensiva sau de pe ambulanţele pentru urgenţe, majoritatea lor par că aşteaptă ca virusul să se inactiveze din proprie iniţiativa, din plictiseală.

Din ce constat, nu există un minim de transparenţă privind crearea şi popularizarea unui canal de comunicare cu echipa care este responsabilă cu achiziţia de stocuri medicale urgenţe: un număr de telefon, un site,…ceva.

Este foarte probabil ca acei oameni sufocaţi de presiunea timpului şi volumul de cereri imperative, să nu reuşească să identifice rapid şi eficient ofertele reale, competitive. Şi, paradoxal, noi nu reuşim să aflăm cine sunt ei, cum putem ajunge la ei că să îi ajutăm, să le uşurăm efortul de a aduce rapid toate cele necesare celor care au nevoie disperată de ele.

Nu mai spun de faptul că mai mult că sigur am putea ajuta să aducem materii prime necesare producerii la scală industrială de echipamente de protecţie nu doar pentru nevoile românilor cât şi pentru restul ţărilor vecine, că doar producem în România pantofi şi textile pentru atâtea ţări din EU şi nu numai.

În altă ordinde de idei, iată situaţii absurde ce pot există zilele acestea în România: firma SANOFI, cea care produce PLAQUENIL (medicamentul atât de mediatizat deoarece reduce inflamaţia plămânilor pacienţilor în stare gravă) de aproape 2 săptămâni se „ROAGĂ” de autorităţile competente (ANM şi MS) SĂ POATĂ DONA sistemului de sănătate din România un stoc semnificativ de PLAQUENIL…şi nici până azi formalităţile nu au fost decise şi întocmite pentru a se preda stocul către UNIFARM să îl distribuie către focare? Dacă această situaţie nu aduce a incompetenţă sau mai rău, neglijenţă criminală, atunci ce sugerează această situaţie?”, scrie managerul.

Citeste continuarea pe zf.ro.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos