Acasă Cultura BLESTEMUL Sf. Parascheva pe care putini credinciosi il stiu! E INTERZIS COMPLET...

BLESTEMUL Sf. Parascheva pe care putini credinciosi il stiu! E INTERZIS COMPLET sa faci asta!

19

Sfânta Parascheva, cunoscută în popor şi ca Sfânta Vineri, este sărbătorită de credincioşii ortodocşi an de an, la 14 octombrie. Moaştele Sfintei Parascheva se află la Catedrala Mitropolitană din Iaşi. Preoţii care au grijă de moaşte spun că există o adevărată tradiţie legată de aceasta.

Preoţii spun că moaştele sunt îmbrăcate după ritualuri bisericeşti, la care iau parte doar preoţi ai Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. Veşmintele Sfintei Parascheva se fac după un ritual special, în atelierele Arhiepiscopiei, iar croitorii ţin post şi fac rugăciune înainte de a începe să le lucreze. ”Este pe o catifea albă şi florile sunt la fel în aceeaşi nuanţă cum este împodobit baldachinul Sfintei Parascheva”, spunea Valerian Radu de la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, anunta libertatea.ro.

Veşmintele ocrotitoarei Moldovei sunt schimbate de cinci ori pe an şi sunt dăruite de Înalt Prea Sfinţia Sa Mitropolitul Moldovei Teofan unor biserici care au hramul Sfintei Parascheva. Ritualul după care sunt schimbate veşmintele este unul sacru, la care participa doar câţiva preoţi ai Mitropoliei.

Moaştele Sfintei Parascheva se află la Iaşi de 371 de ani şi au fost aduse de domnitorul Vasile Lupu. Iniţial, racla a fost aşezată în Biserica Trei Ierarhi, dar în 1888, după slujba de vecernie, a rămas aprinsă o lumânare care a declanşat un incendiu. Atunci, doar moaştele au rămas neatinse.

Începând din anul 1889, moaștele sale au fost mutate în Catedrala Mitropolitană din Iași.

Pelerinaj de Sfânta Parascheva

Sfanta Cuvioasă Parascheva (cunoscută şi ca Paraschiva) este sfânta ocrotitoare a Moldovei. Moastele Sfintei Parascheva au fost aduse la Iaşi de către domnitorul Vasile Lupu şi aşezate în ctitoria sa, Biserica Sfinţii Trei Ierarhi. La sfârşitul secolului al XIX-lea, moaştele sfintei au fost mutate în Catedrala Mitropolitană din Iaşi. Sfanta Parascheva este cunoscută în popor ca Sfanta vineri, personaj des întâlnit în basmele românilor. Potrivit Bisericii Ortodoxe Române, cuvioasa Parascheva a săvârşit numeroase vindecări miraculoase şi alte minuni în timpul vieţii sale.

Zeci de mii de credincioșii au ajuns deja la Iași pentru a lua parte la manifestările religioase organizate cu prilejul hramului Cuvioasei Parascheva. Aceștia  vor avea prilejul de a se închina și la moaștele Sfântului Cuvios Neofit Zăvorâtul, care vor fi aduse spre închinare de la un lăcaș de cult din Cipru.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos