Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat miercuri, 6 mai, reducerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 1,75 la suta pe an de la 2,0 la suta, stabilind un nou minim istoric.

bnrDecizia BNR va intra in vigoare incepand cu data de 7 mai si urmareste stimularea creditarii in lei, care a facut pasi timizi in ultimii ani, in ciuda miscarilor bancii centrale.

BNR a mai decis miercuri reducerea ratei rezervelor minime obligatorii (RMO) pentru pasivele in lei ale institutiilor de credit la nivelul de 8 la suta de la 10 la suta si mentinerea celor aplicabile pasivelor in valuta la nivelul de 14 la suta

In sedinta din 6 mai 2015, Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei a hotarat urmatoarele:

  • Reducerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 1,75 la suta pe an de la 2,0 la suta incepand cu data de 7 mai 2015;
  • Ingustarea coridorului simetric format din ratele dobanzilor facilitatilor permanente in jurul ratei dobanzii de politica monetara la +/-1,50 puncte procentuale de la +/-1,75 puncte procentuale. Astfel, incepand cu data de 7 mai 2015, rata dobanzii aferente facilitatii de creditare (Lombard) se va reduce la 3,25 la suta pe an de la 3,5 la suta, in timp ce rata dobanzii pentru facilitatea de depozit se mentine la 0,25 la suta.
  • Gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar;
  • Reducerea ratei rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei ale institutiilor de credit la nivelul de 8 la suta de la 10 la suta si mentinerea celor aplicabile pasivelor in valuta la nivelul de 14 la suta incepand cu perioada de aplicare 24 mai-23 iunie 2015.

CA al BNR a analizat si aprobat Raportul trimestrial asupra inflatiei, document care va fi prezentat publicului intr-o conferinta de presa organizata in data de 8 mai 2015.

Sursa: realitatea.net