Acasă Cultura Brancusi licitat la New York

Brancusi licitat la New York

39

Sculpurile celebrului artist roman sunt, de multi ani, vedetele caselor de licitatii. Dar daca in anii trecuti vorbeam de sume ce nu treceau cu mult de 1-2 milioane de dolari, acum colectionarii sunt dispusi sa ofere intre 10 si 15 milioane de dolari pentru un original.

Numele lui Constantin Brancusi e pe buzele tuturor colectionarilor de arta importanti din New York, zilele acestea urmand sa aiba loc o licitatie cu obiecte ale artistului roman, in cadrul unei actiuni organizate de Casa Christie’s. Vedeta acestei licitatii de arta moderna si impresionista este, de departe, sculptura „O muza“, estimata la un pret cuprins antre 10 si 15 milioane de dolari.

Aceasta estimare vine dupa ce o alta opera celebra a artistului roman, „Prometeu“, un cap turnat in bronz an 1911, s-a vandut in luna mai a acestui an, pentru suma de 12.682.000 de dolari, la New York, in cadrul unei licitatie de arta impresionista si moderna organizata de Sotheby’s.

„O muza“, lucrata in ghips, este una dintre primele sculpturi ale lui Constantin Brancusi care au fost expuse an Statele Unite ale Americii. Realizata in 1912, lucrarea a fost inspirata de baroneasa Renée-Irana Frachon, care i-a servit drept model sculptorului roman pentru o lucrare precedenta a acestuia – „Muza adormita“, realizata intre 1909 si 1910. Cu forme delicate ce reprezinta capul unei femei, a starnit admiratia publicului si a colectionarilor de arta atunci cand a fost prezentata la editia inaugurala a expozitiei „Armory Show”, in 1913, la New York.

In paralel cu licitatia desfasurata pe 7 noiembrie la New York, o holograma a sculpturii lui Constantin Brancusi este expusa astazi si maine la Grand Hyatt Hotel din Hong Kong. Specialistii considera ca aceasta actiune reprezinta o abordare inovatoare, care permite colectionarilor de arta din Hong Kong sa admire opera lui Brancusi in trei dimensiuni, in timp ce opera originala a ramas la New York.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos