Acasă Cultura Artmark ne prezinta un cocktail artistic. In luna noiembrie sunt programate sase...

Artmark ne prezinta un cocktail artistic. In luna noiembrie sunt programate sase licitatii

151

Salvador Dali, Martin Luther, Regina Maria, Playboy, Mircea Cantor, Cabala si Masoneria fac parte din cocktailul pe care Artmark l-a pregatit pentru aceasta luna. In perioada 13-15 noiembrie, sunt conjugate cele mai eclectice gusturi estetice prin sase licitatii succesive. De la postmodernism, prin erotic si ezoterism, pana la Art Deco, carti rare si traditionalism, evenimentele se disting prin varietate, inedit si spectacol, propunand colectionarilor un barometru al pasiunii lor pentru arta.

Startul este dat de Licitatia de Postmodernism si Contemporana, desfasurata la Athénée Palace Hilton, in seara de 13 noiembrie. Evenimentul aduce in prim-plan nume de referinta ale artei romanesti recente: Corneliu Baba, Constantin Piliuta, Dan Perjovschi, Mircea Cantor, Alexandru Ciucurencu si mulţi altii.

Ciucurencu este prezent in cadrul licitatiei cu lucrarea Natura statica cu carte si pensule, (valoarea estimata 10.000 – 18.000 €),opera apartinand colectiei Calmanovici, din Suedia. Mircea Cantor, cel mai reprezentativ personaj de pe scena artei tinere din Franta, potrivit distinctiei Marcel Duchamp obtinute de acesta in 2011, se va remarca prin instalatia fotografica The landscape is changing, evaluata la 6.000 – 8.000 €.

Seara de 13 noiembrie continua cu Licitatia “ Erotica” prilej de a detabuiza arta printr-o serie de lucrari indraznete si explicite. Printre loturile vizualului erotic se numara editia aniversara a Revistei Playboy din ianuarie 1969 (valoare estimata 75 – 150 €) si doua scene erotice semnate Marcel Iancu, evaluate la 800 – 1.500 € fiecare.

In cea de-a doua seara a suitei Artmark, miercuri 14 noiembrie, sunt scoase la licitatie obiecte din zona magiei si stiintelor ezoterice. Printre piesele centrale ale evenimentului se numara doua sabii masonice, una ritualica si una de ceremonie, cu o valoare estimativa de 500 – 1.000 € fiecare, un carnet Cabala de buzunar realizat la New York in anul 1922 (valoare estimata 60 – 120 €), precum si un exemplar numerotat din Arhivele Secrete ale Vaticanului ale Procesului impotriva ordinul Templierilor (valoare estimata 5.000 – 10.000 €).

Cea de-a doua parte a serii de 14 noiembrie este dedicata iubitorilor de Art Nouveau si Art Deco. Palatul Cesianu-Racovita va fi martorul unei licitatii sofisticate, in care colectionarii isi pot achizitiona bijuterii si piese de mobilier unicat. Cele mai disputate obiecte supuse licitatiei sunt o lucrare al carei designer este insasi Regina Maria, Masa destinata corespondentei, sculptata si aurita, stil Art Nouveau Romanesc, din colectia familiei Costa-Foru (valoare estimata 2.000 – 4.000 €) si un superb inel Art Deco decorat cu un diamant de 2 ct, realizat in 1920 (valoare estimata 20.000 – 30.000 €).

Ultima seara a suitei de licitatii Artmark, 15 noiembrie, gazduita de Athénée Palace Hilton, ofera sansa adjudecarii unor raritati extreme. In cadrul Licitatiei de Grafica, Manuscrise si Carti de Colectie, se disting primul volum din Opere complete a pastorului reformator Martin Luther, Tomus Primus Omnium Operum, datand din anul 1550 (valoare estimativa: 2.500 – 5.000 €) si editia bibliofila din anul 1947 a eseurilor lui Michel de Montaigne, cu ilustratii de Salvador Dali si semnatura olografa a lui Dali (valoare estimativa 1.000 – 2.000 €).

Suita evenimentelor lunii noiembrie se incheie in forta, cu Licitatia “Valori Traditionale”, unde participantii vor disputa opere cu patina folclorica: expresivul Portret de taran (Matei Rudaru) semnat de Nicolae Grigorescu (valoare estimata 15.000 – 25.000 €), bucolicul Ciobanas cu oi, la Vlaici, de Nicolae Darascu, a carei varianta se regaseste in colectia Muzeului National Brukenthal (valoare estimativa 12.000 – 20.000).

Expozitia loturilor ce se vor licita in cadrul sesiunii de licitatii Artmark 13-15 noiembrie poate fi vizitata incepand de maine, 3 noiembrie pana luni, 12 noiembrie, la Artmark, Palatul Cesianu-Racovita.

 

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos