10.5 C
București
vineri, martie 1, 2024
AcasăACTUALITATECulturaBolta Capelei Sixtine a implinit 500 de ani

Bolta Capelei Sixtine a implinit 500 de ani

in:

Stiri pe acelasi subiect

Kim Basinger a implinit 59 de ani

Actrita Kim Basinger a implinit recent varsta de 59...

Papa Benedict al XVI-lea a vorbit, miercuri seara, la 500 de ani de la inaugurarea boltei Capelei Sixtine, despre aceasta capodopera prin care Michelangelo a exprimat „puterea” si „inteligenta” creatiei si care a devenit o victima a fabulosului ei succes turistic.

Papa Benedict al XVI-lea a oficiat slujba cu ocazia Sarbatorii Tuturor Sfintilor (catolica, celebrata pe 1 noiembrie, n.r.) sub aceasta bolta impozanta, in acelasi timp senzuala si mistica, in amintirea datei de 31 octombrie 1512, cand unul dintre predecesorii sai, papa Iulius al II-lea, a inaugurat fresca reprezentand scene din „Geneza”, pictata de Michelangelo Buonarotti (1475 – 1564).

„Cu o intensitate expresiva unica, marele artist il reprezinta pe Dumnezeul creator, actiunea lui, puterea lui de a spune cu hotarare ca lumea nu a aparut din intuneric, din hazard, din absurd, ci provine dintr-o inteligenta, dintr-o libertate, dintr-un act suprem de iubire”, a declarat papa Benedict al XVI-lea.   „Din intalnirea dintre degetul lui Dumnezeu si cel al unui om (…), Dumnezeu stabileste o relatie noua cu creatia sa”, a adaugat el.

Capela Sixtina este, totodata, un obiectiv vizitat de 5 milioane de turisti pe an (10.000 intr-o zi obisnuita si pana la 30.000 in zilele importante), fiind in acelasi timp locul in care cardinalii aleg, in spatele usilor inchise, noul papa, in timpul conclavelor lor.

Ultimele stiri