Bunicii care vor sa invete cum se utilizeaza calculatorul au la dispozitie programul Silver Surfer, lansat de Real Estate Opportunities Fund (ARGO).Trainingurile vor fi realizate cu ajutorul mijloacelor logistice ARGO si vor implica voluntari care sa predea “stiinta lui Microsoft, Google si Yahoo”.
Orice persoana cu varsta de peste 50 de ani are acces gratuit la programul Silver Surfer, care a demarat pe 15 decembrie. Intr-o prima etapa, cursurile vor fi organizate in Shopping City Suceava si Era Shopping Park Iasi, iar ulterior in Era Shopping Park Oradea si Shopping City Sibiu.
“Programul Silver Surfer a fost lansat, marcand astfel finalul Anului European al Imbatranirii Active si al Solidaritatii intre Generatii (2012). Prin cursurile saptamanale Silver Surfer, varstnicii vor putea dobandi abilitatile necesare si increderea de a folosi singuri calculatorul si de a naviga pe internet. Milioane de romani sunt plecati la munca in strainatate sau au emigrat, avand rude care au ramas in Romania, intre care aproape intotdeauna se afla parintii si bunicii, iar comunicarea prin internet este esentiala in aceste cazuri”, a aratat Graham Kilbane, COO Argo Real Estate Opportunities Fund (ARGO).
Computerul si internetul devin din ce in ce mai importante in viata de zi cu zi, astfel incat programele Silver Surfer vor fi foarte utile persoanelor in varsta. Cursurile incep cu notiunile de baza privind calculatorul, tastatura, mouse-ul si alte periferice si merg pana la invatarea modului in care se trimite o felicitare electronica si se pot contacta prieteni sau colegi pe Facebook. Seniorii vor invata sa navigheze pe internet, sa isi seteze un cont de email, sa trimita si sa primeasca emailuri text sau cu atasament, precum si sa discute cu familia sau prietenii din intrega lume prin intermediul Skype, de exemplu.
Programul Silver Surfer face parte din strategia ARGO de sustinere a comunitatilor locale. Cursurile gratuite vor fi folositoare atat pensionarilor- pentru beneficiile pe care internetul le poate aduce in viata lor- cat si persoanelor care inca sunt active, isi cauta un (alt) loc de munca si doresc sa aiba cunostinte in plus. “Nu este niciodata prea tarziu sa folosesti computerul sau internetul. Astazi smartphone-urile, tabletele si PC-urile sunt mult mai usor de folosit. Tatal meu a cumparat primul laptop la varsta de 73 de ani si regulat ma contacteaza prin email sau facetime. De asemenea, cel mai in varsta utilizator Facebook este Florence Detlor – 101 ani, iar Les Loken a postat pe Youtube amintiri fascinante despre al doilea razboi mondial”, a precizat Graham Kilbane.Internetul este folosit in Romania in special de catre generatia tanara, iar cresterea a fost masiva in ultima perioada (873% in intervalul 2000-2010). Cu toate acestea, rata de penetrare a internetului este de doar 35,5% in comparatie cu media europeana de 58,4%. “Aceste lucruri arata trendul epocii actuale, iar varstnicii nu trebuie nici sa fie si nici sa se simta exclusi din aceasta evolutie”, a aratat Graham Kilbane.