Acasă Stirea zilei Campanie pentru ca Romania sa accepte exploatarea gazelor de sist. Se puncteaza...

Campanie pentru ca Romania sa accepte exploatarea gazelor de sist. Se puncteaza pe ideea autonomiei energetice

17

ChevronCompania Chevron a inceput o campanie puternica prin care vrea sa convinga opinia publica din Romania ca tara ar putea deveni autonoma din punct de vedere energetic daca accepta exploatarea gazelor de sist si daca gigantul american gaseste suficiente resurse de gaze in cele doua zone din tara unde si-au planificat sa faca foraje de extractie, judetele Constanta si Vaslui .

Reprezentantii grupului au prezentat, miercuri, la Vaslui o parte din strategia de viitor a companiei in ceea ce priveste explorarea si exploatarea gazelor de sist din Romania. „Consideram ca Romania are noi resurse de gaze, care se afla la o adancime de doi – patru kilometri, in structurile de sist. Rezervele actuale de gaze naturale ale Romaniei sunt pentru 10 – 15 ani si, in consecinta, este normal sa ne gandim la alternative care sa poata asigura securitatea energetica a tarii. Odata cu dezvoltarea operatiunilor de extragere a gazelor naturale din argile in cele doua zone, Romania ar putea deveni autonoma din punct de vedere energetic, evident daca, in urma explorarii, se vor gasi resurse viabile”, a declarat managerul societatii Chevron Romania Exploration and Production SRL, Tom Holst.

In cadrul dezbaterii organizate la Vaslui, reprezentantii Chevron s-au ferit sa spuna cand va incepe efectiv exploatarea gazelor de sist in Romania, in prezent compania americana fiind in stadiul de obtinerea a avizelor necesare demararii procesului de evaluare a zacamintelor. „Trebuie sa obtinem vreo noua avize de la diverse institutii ale statului in baza carora ne vor fi eliberare autorizatiile de constructie necesare pentru zonelor de prospectare. Eu, ca aplicant, nu pot sa spun cand vor fi eliberate toate aceste avize. Operatiunile de prospectare vor dura intre trei si cinci ani, dupa care compania Chevron si Guvernul Romaniei vor evalua rezultatele acestui studiu. Daca se vor gasi cantitati fezabile, atunci Chevron va incepe exploatarea. O productie dureaza, in medie, 25 de ani, deci un proiect de lunga durata”, a adaugat Tom Holst.

Presa internationala a dezbatut pe larg in ultimele zile subiectul exploatarii gazelor de sist. Bloomberg scrie ca tarile din Europa Centrala si de Est detin unele dintre cele mai promitatoare rezerve de gaze de sist de pe continent, provocand entuziasm, in ultimii ani, ca regiunea ar putea repeta „revolutia” de gaze de sist din America de Nord, din ultimul deceniu.

De asemenea, Financial Times noteaza ca Chevron a primit unda verde pentru exploatarea gazelor de sist din partea Consiliului Judetean Vaslui . „Decizia Romaniei are potentialul de a schimba curentul si de a da liderilor europeni increderea sa vorbeasca in favoarea gazelor de sist”, a spus Kash Bruchett, reprezentant al firmei de consultanta IHS Energy.

 

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos
Articolul precedentPOSDRU a fost deblocat. Se reiau platile pentru Romania
Articolul următorSe schimba sistemul de ocupare a posturilor didactice si de cercetare din universitati