3.6 C
București
marți, martie 19, 2024
AcasăACTUALITATECanada a legalizat heroina! Dependentii din Vancouver se drogheaza pe strada, cu...

Canada a legalizat heroina! Dependentii din Vancouver se drogheaza pe strada, cu dozele la vedere

in:

Stiri pe acelasi subiect

Romania e deja calificata la Euro2024. Nu mai sunt bilete la meciul cu Elvetia!

Romania e deja calificata la Campionatul European din Germania,...

Rezumat Video: Kosovo invinge Israel. Romania are din nou sansa sa mearga la Euro!

Echipa nationala a Israelului a pierdut cu 0-1 duminica,...

Studentii ieseni au dat lovitura in SUA cu o inima artificiala pentru copii

O echipa de tineri studenti la Universitatea de Medicina...

La puțin după ora 8 dimineața, mă aflu pe East Hastings Street, în centrul orașului Vancouver, cu un pachețel de cocaină în mână. Zăpada cade ușor și zeci, dacă nu sute, de dependenți de droguri sunt deja în mișcare, nefiind deranjați când calcă în fecalele umane care acoperă trotuarul. Unii și-au luat deja doza și se prăbușesc fără viață pe fațadele magazinelor sau ațipesc în corturi improvizate, unde mulți ascund arme și cuțite, scrie The Telegraph.

Pe aleile acoperite de graffiti, bărbați cu cagule își umplu seringile cu heroină, își introduc cu forța acele în antebrațe și gem în timp ce își introduc lichidul în vene.

Femei învelite în pături – dar care încă tremură din cauza frigului de -1 grad – folosesc brichete cu ajutorul unei torțe pentru a topi mici pietre de cocaină crack înainte de a inhala vaporii printr-un tub de plastic.

Ziarele locale descriu această stradă, pur și simplu, ca fiind „iadul”. Dar polițiștii aflați în patrulare merg pur și simplu mai departe. În ochii legii, începând de marți, acești oameni nu fac nimic rău.

Datorită unei noi politici radicale introduse de Columbia Britanică, una dintre cele mai liberale provincii canadiene, adulții care dețin 2,5 g de heroină, fentanil, cocaină, metamfetamină sau ecstasy nu vor fi arestați și nici măcar nu li se vor confisca drogurile.

Peste 11.000 de britanici din British Columbi au murit din cauza supradozelor de droguri de când a fost declarată o urgență de sănătate publică în 2016. Asta înseamnă șase persoane pe zi, timp de șase ani, în această provincie cu doar cinci milioane de locuitori.

Este timpul pentru „o schimbare monumentală în politica în domeniul drogurilor”, a declarat luni Carolyn Bennett, ministrul canadian al dependențelor.

Omologul ei provincial, Sheila Malcolmson, a insistat: „Consumul de substanțe este o problemă de sănătate publică, nu una penală”. „Prin dezincriminarea persoanelor care consumă droguri, vom elimina stigmatul care îi împiedică pe oameni să acceseze sprijin și servicii care le salvează viața”.

Noul rol al poliției în această parte a vestului Canadei este „de a redirecționa persoanele care dețin cantități mici de anumite droguri ilegale, îndepărtându-le de sistemul de justiție penală și îndreptându-le spre serviciile sociale și de sănătate”, a declarat sergentul-major Kris Clark. Scopul final, a spus doamna Bennett, „este de a salva vieți”.

În pregătire, bugetul din 2021 al Columbiei Britanice a promis 500 de milioane de dolari (304 milioane de lire sterline) pentru serviciile de sănătate mintală și de consum de substanțe. Din această sumă, 152 de milioane de dolari (92 de milioane de lire sterline) sunt alocate pentru tratamentul tulburărilor legate de consumul de opioide în mod specific, 133 de milioane de dolari (81 de milioane de lire sterline) pentru servicii de tratament și recuperare și 45 de milioane de dolari (27 de milioane de lire sterline) pentru prevenirea supradozelor.

Acest experiment radical, care se bucură de sprijinul premierului Justin Trudeau, va dura trei ani.

Liderul Partidului Liberal a declarat că un program similar ar putea fi implementat și în alte orașe mari. „La fiecare pas trebuie să ne asigurăm că urmăm știința și datele, iar asta facem. Nu vrei să o faci fără sistemul și sprijinul necesar. Bineînțeles că am auzit de orașe precum Toronto și Edmonton care doresc să se ocupe de acest lucru și vom lucra cu ei la fiecare pas pe măsură ce, sau dacă, vom merge mai departe.”

Legea nu a venit fără critici și acuzații de standarde duble. În această lună, de exemplu, Canada și-a actualizat ghidul de sănătate pentru a recomanda nu mai mult de două băuturi alcoolice pe săptămână. Până în 2026, orice aliment cu un conținut ridicat de grăsimi, zahăr sau sodiu trebuie să aibă o etichetă de avertizare pe partea din față a ambalajului.

James Harry, un fost dependent de droguri devenit lucrător de proximitate, este nedumerit de această reformă: „Le dăm oamenilor libertatea de a se plimba cu otrava asta în buzunar. Pur și simplu nu are sens pentru mine.”

„Această măsură va duce probabil la o creștere dramatică a consumului de droguri, a violenței, a traficului și a dependenței – un lucru cu care sistemele de sănătate sunt deja supraîncărcate”, a declarat Jason Kenney, care a demisionat recent din funcția de premier al provinciei vecine Alberta.

Pierre Poilievre, liderul Partidului Conservator din Canada, a atacat săptămâna aceasta bilanțul domnului Trudeau spunând că „după opt ani ați cedat în fața orașelor canadiene care se transformă în zone de criminalitate”.

Unii experți în domeniul sănătății se tem că tinerii, care înainte erau descurajați să consume droguri, ar putea fi acum mai înclinați să experimenteze.

De asemenea, această măsură nu face nimic pentru a aborda toxicitatea drogurilor care se află deja pe străzi. Fentanilul – opioidul sintetic de 50 de ori mai puternic decât heroina – a fost implicat în 87% din decesele prin supradoză în 2021. Uneori era tăiat în alte droguri fără ca utilizatorul să știe.

Ca atare, unii avocați se uită la guvern. Columbia Britanică oferă deja rețete pentru unele medicamente, inclusiv fentanil, dependenților. Militanții vor să folosească banii contribuabililor pentru a extinde această „aprovizionare sigură” la alte substanțe.

Jerry Martin, un fost dependent de droguri din Vancouver, al cărui frate a murit anul trecut în urma unei supradoze, a anunțat că intenționează să își deschidă propriul „Drug Store” în zonă, pentru a putea vinde droguri „curate” dependenților.

Nu a fost imediat clar dacă acesta a făcut acest lucru marți sau dacă a fost descurajat de amenințările autorităților.

„Proiectul domnului Martin nu se încadrează în domeniul de aplicare al dezincriminării”, a precizat Ministerul Sănătății și Dependenței din Columbia Britanică într-un comunicat. „Vânzarea (sau traficul) de substanțe controlate rămâne ilegală”.

Andy Bhatti, un important intervenționist în domeniul dependenței de droguri, spune că ideea este periculoasă. „Promovează dependența și traficul. Nu are absolut nicio șansă să poată rămâne deschis. Dacă ar fi așa, orice alt grup de crimă organizată de gangsteri și-ar deschide și el un magazin. „Dacă vom permite ca magazinele să vândă cocaină, va fi cel mai prostesc lucru din lume. Aceste decese pot fi prevenite”.

Marți, medicul legist-șef Lisa Lapointe a anunțat că 2.272 de persoane au murit din cauza drogurilor ilicite anul trecut în Columbia Britanică, acesta fiind al doilea cel mai mortal an înregistrat în această provincie. Vârsta medie a victimelor a fost de 44 de ani.

„Realitatea este că aceste decese pot fi prevenite”, a declarat dna Lapointe, care i-a îndemnat pe consumatori să se trateze.

„Familiilor celor 45 de persoane care au decedat numai în ultima săptămână… prietenilor și colegilor lor, comunităților și celor dragi: inima mea este alături de voi și îmi pare atât de rău că continuăm să eșuăm”, a declarat Dr. Paxton Bach, specialist în medicina dependenței, în timpul unei conferințe de presă emoționante.

„Sper că putem sta cu această durere și această indignare. Sper ca fiecare cetățean al provinciei să reflecteze asupra acestui raport și să simtă acea indignare și să o folosească pentru a conduce acțiunile de advocacy necesare pentru a genera schimbări.”

Înapoi pe strada East Hastings, se aud strigăte în timp ce doi bărbați se ceartă pentru o brichetă. Unul dintre ei își bagă mâna la brâu și scoate un cuțit. Grupul de oameni adunați în jur se împrăștie.

Îi înmânez punga cu crack înapoi proprietarului ei – Nicole, o dependentă în vârstă de 40 de ani, care a căzut în droguri, alcool și depresie în adolescență.

Turnând conținutul pe o bucată de folie de aluminiu și încălzind-o de jos cu o brichetă, ea oftează. „Ce speranță avem cu adevărat, oricum? Uită-te la locul ăsta”. După o tragere lungă, ea bolborosește:”Deci poliția nu ne va aresta acum? Cred că vor fi aici doar ca să ne ajute cu cadavrele.”

Ultimele stiri