Acasă Stirea zilei Care sunt cele mai utilizate parole pentru accesarea serviciilor online? Sunt cel...

Care sunt cele mai utilizate parole pentru accesarea serviciilor online? Sunt cel mai usor de spart

722

Oamenii ignora pericolele care pandesc mediul online si folosesc parole sinple atunci cand utilizeaza serviciile virtuale. Este important insa de constientizat ca o parola sparta sau furata poate facilita accesul la orice detaliu legat de utilizator – de la fotografii, pana la datele cardurilor de credit.

De aceea, este recomandat ca parolele folosite pentru accesarea serviciilor online sa fie complexe. De asemenea, este bine sa nu se utilizeze aceeasi parola pentru mai multe servicii, deoarece se pot pierde nu doar informatii importante, ci chiar controlul asupra identitatii „online”, in cazul retelelor sociale.Un studiu realizat de O+K Research pentru Kaspersky Lab in 25 de tari releva ca riscurile legate de folosirea parolelor simple nu sunt constientizate pe deplin de catre utilizatori, 34% dintre acestia fiind practic expusi.

Trebuie sa va feriti de parolele simple

Conform cercetarii, parolele slabe care pot fi sparte usor, fara a fi necesara utilizarea unor tehnici speciale, sunt folosite mult prea frecvent. Astfel de parole includ data nasterii (17%), al doilea prenume (10%) sau numele animalului de companie (9%). Acest tip de informatii pot fi cunoscute nu doar de prietenii apropiati sau de membrii familiei. Un infractor le poate afla cu usurinta cautand pe internet, prin intermediul retelelor de socializare. In plus, 8% dintre cei intervievati utilizeaza combinatii simple de cifre precum „123456”, sau altele asemanatoare, iar 5% dintre respondenti folosesc pur si simplu cuvantul password. Acest tip de „protectie”, la fel ca parolele bazate pe cuvinte usor de ghicit, poate fi sparta usor si rapid.

O alta problema care este adeseori trecuta cu vederea este utilizarea repetata a unei parole. Teoretic, aceasta practica este utila pentru a evita uitarea parolelor. In realitate, daca parola universala este compromisa, infractorii au cale libera in accesarea diverselor conturi, servicii sau programe. Potrivit studiului O+K, 9% dintre persoane au o singura parola pentru toate conturile, in timp ce 37.1% au mai multe parole. Avand in vedere faptul ca o treime dintre participantii la studiu (36%) folosesc cinci sau mai multe servicii si aplicatii protejate de parole, consecintele unei potentiale brese de securitate ar fi dezastruoase.

Dupa cum am mentionat anterior, locul in care sunt stocate parolele este foarte important in ceea ce priveste securitatea datelor. Majoritatea utilizatorilor (71%) prefera sa le memoreze, ceea ce in sine nu este un lucru rau, dar de cele mai multe ori consecinta este utilizarea unor parole simple sau a unei singure parole pentru mai multe conturi. 46% dintre utilizatori au recunoscut ca au uitat o parola vitala cel putin o data. 12% isi noteaza pur si simplu parolele pe o foaie de hartie si le pastreaza in apropierea computerului, in timp ce 23% folosesc o agenda obisnuita in acest scop.

Programele speciale de stocare a parolelor sunt folosite de doar 7% dintre utilizatori, cu toate ca acest tip de solutii asigura cea mai buna protectie.Tehnologia Safe Money, disponibila in suita Kaspersky Internet Security 2013, include un set diversificat de metode pentru protectia tranzactiilor online. Printre acestea se numara achizitiile online, lucrul cu sisteme electronice de plata, precum PayPal, sau accesarea de pe computer a contului de online banking. Noua tehnologie ofera protectie sporita pentru operatiunile bancare.

 

 

 

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos