Acasă ACTUALITATE Ce a inteles Tariceanu din intalnirea lui Iohannis cu Trump?! Lupta anticoruptie...

Ce a inteles Tariceanu din intalnirea lui Iohannis cu Trump?! Lupta anticoruptie nu e ceea ce credem noi!

25

Preşedintele american, Donald Trump, a lăudat România în privinţa luptei anticorupţie care se desfăşoară în ţara noastră în discursul pe care l-a susţinut la întâlnirea cu Klaus Iohannis de la Casa Albă. Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu reacţionează la discursul lui Trump şi spune că cea mai gravă formă de corupție este cea generată de abuzul de putere manifestat la nivelul conducerii unor instituții.

„Am urmărit cu interes relatările despre întâlnirea de la Casa Albă între președinții României și Statelor Unite. Așa cum am subliniat într-un comunicat publicat înaintea începerii vizitei, apreciez întregul demers ca pe un eveniment deosebit de pozitiv pentru politica noastră externă, care va stimula pe termen mediu și lung cooperarea pe multiple planuri dintre țara noastră și Statele Unite în cadrul Parteneriatului Strategic.

Privind retrospectiv, toate întâlnirile între președinții României și Statelor Unite au avut o importanță aparte în definirea politicii noastre externe. România este membră loială a Uniunii Europene și NATO și în aceste calități trebuie să contribuie la găsirea și definirea unor soluții pentru acțiunea comună a UE și SUA față de provocări, chiar agresiuni, venite dinspre terți.

Din discursul președintelui Trump, am reținut în mod deosebit remarca privind lupta anticorupție și pentru un stat de drept, care se desfășoară la noi în țară. Este un punct de vedere pe care l-am susținut permanent și pe care-l susțin în continuare. Așa cum am subliniat în repetate rânduri, corupția nu s-a manifestat la noi doar în domeniul financiar. Cea mai gravă formă de corupție este corupția generată de abuzul de putere manifestat la nivelul conducerii unor instituții. În ultima vreme au apărut în spațiul public dovezi din ce în ce mai convingătoare în acest sens și tocmai de aceea lupta noastră cu corupția trebuie să se focalizeze mai mult ca oricând pe cei care au transformat lupta anti-corupție într-un instrument politic împotriva adversarilor, împotriva democrației, a drepturilor Omului, devenind astfel ei înșiși corupți. Acest ”modus operandi”, această realitate notorie a fost și continuă să fie o amenințare serioasă la adresa statului de drept pe care avem obligația să-l apărăm.

Întâlnirea dintre președinții României și SUA este un reper politic foarte important, dar nu reprezintă un panaceu pentru provocările cu care ne confruntăm la noi acasă. Așa cum am menționat în comunicatul publicat înaintea vizitei, apreciez că opinia publică, Parlamentul, toate partidele și, nu în ultimul rând, presa așteaptă cu interes să cunoască și să dezbată în mod democratic obiectivele comune care au rezultat în urma convorbirilor oficiale de la Casa Albă, așa încât punerea lor în operă să beneficieze de o legitimitate absolut necesară”, a spus şeful Senatului într-un comunicat de presă.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos