13.4 C
București
vineri, aprilie 19, 2024
AcasăDivertismentGluma ZileiCe BANCURI spuneau romanii in epoca lui Ceausescu!

Ce BANCURI spuneau romanii in epoca lui Ceausescu!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Cum se distrau romanii in epoca lui Ceausescu si ce bancuri aveau in dotare? Un exemplu il avem chiar in continuare: A-nceput de ieri sa cada/ Cate-un cetatean pe strada/Ar manca, n-are faina…/Ar citi, n-are lumina…/Ar pleca, n-are masina…/Ghici ghicitoarea mea:/In ce ,,iepoca” era?

,,Epoca de Aur este numele pe care propaganda oficiala a vremii l-a atribuit perioadei istorice in care la conducerea Republicii Socialiste Romania s-a aflat dictatorul Nicolae Ceausescu, intre anii 1965-1989. Expresia Epoca de Aur a aparut si a fost folosita in anii ’80, interval marcat in special de cultul personalitatii lui Nicolae Ceausescu si al familiei acestuia. De altfel, un alt termen utilizat de institutiile si presa oficiala pentru a desemna aceasta perioada era Epoca Nicolae Ceausescu”

Perioada anilor ’80 aduce in statele comuniste o criza economica si acuta de sistem, astfel incat Jean-Francois Soulet afirma despre colapsul Uniunii Sovietice ca:,,…daca agonia «Imperiului» a fost neasteptat de scurta, in schimb boala isi facea drum de decenii, poate chiar de la originile sale”.

,,In Romania esecul comunismului a fost cel mai socant, dezastrul economic cel mai adanc si conditiile de trai cele mai inumane. Natura eratica a procesului luarii deciziilor, gustul pentru proiecte economice grandioase si adularea deliranta a conducatorului si a ideilor lui irationale au sfarsit prin a impinge tara la dezastru si au nascut o societate monstruoasa, in care supunerea si frica au luat locul demnitatii, iar minciuna pe al adevarului. Umilinta, lipsurile si opresiunea s-au adunat, fara ca un sfarsit, oricare ar fi fost el, sa fie intrevazut”.

,,La inceputul anului 1982 a fost introdusa in unele orase de provincie rationalizarea painii, a fainii, a zaharului, si a laptelui, iar in 1983 rationalizarea s-a extins aproape in intreaga tara cu exceptia Capitalei. Ratiile lunare personale au fost reduse progresiv pana intr-atat incat, in preajma revolutiei din 1989, in unele regiuni ale tarii ajunsesera la un kilogram de faina, un pachet de margarina de 500 grame si cinci oua… In 1981 s-au introdus masuri drastice de economisire a energiei, care prevedeau o ratie lunara de benzina de 30 de litri pentru proprietarii de automobile. Alte restrictii stipulau o temperatura maxima de 14˚ in birouri si o limitare a alimentarii cu apa calda (in mod obisnuit, o zi de apa pe saptamana in apartamente)”.

Cozile interminabile pentru alimente devenisera un program zilnic de stres, abatandu-i pe oameni de la obiceiurile lor firesti.

,,…Viata este ,,luminoasa” ne face sa nu mai avem timp de noi. Atat e de luminoasa incat tot timpul trebuie sa stai pe la cozi, sa pandesti din zori si pana in noapte, poate va aduce ceva de mancare… Viata asta ne-a abatut de la obiceiurile firesti… Cand aduce din cand in cand cate ceva, cate foarte putine pentru cata lume este, sa vezi ce inghesuiala, paruiala, injuraturi… Cam asa patim noi in ,,Epoca de aur”…”.

Alimentele, desi insuficiente, mai erau si de slaba calitate. Uneori, fata de timpul pierdut zilnic la cozi, dezgustul de produse producea frustrare, nervozitate si exasperare.

Diferite persoane aveau sa marturiseasca ca ,,la noi, toate se fac pe dos. Cu aprovizionarea stam <> am primit 200 g salam de persoana si pungi cu gaturi si gheare… Am avut speranta ca se va da macar 1kg carne de porc la fiecare pesoana, caci i-am uitat si gustul…”, iar alte persoane mentionau: ,,Ieri am stat la coada la oua, dar bineinteles ca n-au ajuns, caci s-au terminat. S-au dat in continuare pui (mai mult vrabii, mortaciuni). Aspectul lor ma imbia sa-i arunc in galeata de gunoi, dar nu mi-am permis acest lucru, acum, in epoca de aur…”.

14. Ghicitoare:

– Ce e lung, negru si se hraneste cu cartofi?

– Coada de oameni care sta la carne.

Ultimele stiri

Articolul precedent
Articolul următor