Intra in contact cu noi

Gluma Zilei

Ce BANCURI spuneau romanii in epoca lui Ceausescu!

Publicat cu

pe

Cum se distrau romanii in epoca lui Ceausescu si ce bancuri aveau in dotare? Un exemplu il avem chiar in continuare: A-nceput de ieri sa cada/ Cate-un cetatean pe strada/Ar manca, n-are faina…/Ar citi, n-are lumina…/Ar pleca, n-are masina…/Ghici ghicitoarea mea:/In ce ,,iepoca” era?

,,Epoca de Aur este numele pe care propaganda oficiala a vremii l-a atribuit perioadei istorice in care la conducerea Republicii Socialiste Romania s-a aflat dictatorul Nicolae Ceausescu, intre anii 1965-1989. Expresia Epoca de Aur a aparut si a fost folosita in anii ’80, interval marcat in special de cultul personalitatii lui Nicolae Ceausescu si al familiei acestuia. De altfel, un alt termen utilizat de institutiile si presa oficiala pentru a desemna aceasta perioada era Epoca Nicolae Ceausescu”

Perioada anilor ’80 aduce in statele comuniste o criza economica si acuta de sistem, astfel incat Jean-Francois Soulet afirma despre colapsul Uniunii Sovietice ca:,,…daca agonia «Imperiului» a fost neasteptat de scurta, in schimb boala isi facea drum de decenii, poate chiar de la originile sale”.

,,In Romania esecul comunismului a fost cel mai socant, dezastrul economic cel mai adanc si conditiile de trai cele mai inumane. Natura eratica a procesului luarii deciziilor, gustul pentru proiecte economice grandioase si adularea deliranta a conducatorului si a ideilor lui irationale au sfarsit prin a impinge tara la dezastru si au nascut o societate monstruoasa, in care supunerea si frica au luat locul demnitatii, iar minciuna pe al adevarului. Umilinta, lipsurile si opresiunea s-au adunat, fara ca un sfarsit, oricare ar fi fost el, sa fie intrevazut”.

,,La inceputul anului 1982 a fost introdusa in unele orase de provincie rationalizarea painii, a fainii, a zaharului, si a laptelui, iar in 1983 rationalizarea s-a extins aproape in intreaga tara cu exceptia Capitalei. Ratiile lunare personale au fost reduse progresiv pana intr-atat incat, in preajma revolutiei din 1989, in unele regiuni ale tarii ajunsesera la un kilogram de faina, un pachet de margarina de 500 grame si cinci oua… In 1981 s-au introdus masuri drastice de economisire a energiei, care prevedeau o ratie lunara de benzina de 30 de litri pentru proprietarii de automobile. Alte restrictii stipulau o temperatura maxima de 14˚ in birouri si o limitare a alimentarii cu apa calda (in mod obisnuit, o zi de apa pe saptamana in apartamente)”.

Cozile interminabile pentru alimente devenisera un program zilnic de stres, abatandu-i pe oameni de la obiceiurile lor firesti.

Reclama

,,…Viata este ,,luminoasa” ne face sa nu mai avem timp de noi. Atat e de luminoasa incat tot timpul trebuie sa stai pe la cozi, sa pandesti din zori si pana in noapte, poate va aduce ceva de mancare… Viata asta ne-a abatut de la obiceiurile firesti… Cand aduce din cand in cand cate ceva, cate foarte putine pentru cata lume este, sa vezi ce inghesuiala, paruiala, injuraturi… Cam asa patim noi in ,,Epoca de aur”…”.

Alimentele, desi insuficiente, mai erau si de slaba calitate. Uneori, fata de timpul pierdut zilnic la cozi, dezgustul de produse producea frustrare, nervozitate si exasperare.

Diferite persoane aveau sa marturiseasca ca ,,la noi, toate se fac pe dos. Cu aprovizionarea stam <> am primit 200 g salam de persoana si pungi cu gaturi si gheare… Am avut speranta ca se va da macar 1kg carne de porc la fiecare pesoana, caci i-am uitat si gustul…”, iar alte persoane mentionau: ,,Ieri am stat la coada la oua, dar bineinteles ca n-au ajuns, caci s-au terminat. S-au dat in continuare pui (mai mult vrabii, mortaciuni). Aspectul lor ma imbia sa-i arunc in galeata de gunoi, dar nu mi-am permis acest lucru, acum, in epoca de aur…”.

14. Ghicitoare:

– Ce e lung, negru si se hraneste cu cartofi?

– Coada de oameni care sta la carne.

Reclama

Pagini: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

Gluma Zilei

Elon Musk catre Putin: Hai sa ne batem parte in parte! Miza e Ucraina

Publicat cu

pe

Elon Musk i-a lansat pe Twitter o provocare lui Vladimir Putin, chemându-l la o luptă ”om la om”, miza fiind Ucraina. Elon Musk, care pe Twitter are peste 77 de milioane de urmăritori, este faimos pentru mesajele sale ieșite din comun și uneori la limita absurdului.

Mesajul de acum combina engleza cu alfabetul chirilic:

I hereby challenge

Владимир Путин

to single combat

Reclama

Stakes are Україна

Elon Musk declara în martie 2020 că a făcut arte marțiale în copilărie: kyokushin karate, taekwondo, judo și jiu-jitsu brazilian.

Putin are centura neagră la judo și, până acum două săptămâni era președinte onorific al Federației Internaționale de Judo, dar titlul i-a fost suspendat, iar centura neagră i-a fost retrasă.

În contextul războiului din Ucraina, Musk a spus de mai multe ori că va ajuta pe cât posibil țara invadată, mai ales cu ajutorul sistemului de sateliți Starlink care furnizează conexiune internet.

Reclama

Recent, un oficial al SpaceX a ironizat Rusia, ca răspuns la o ironie a lui Dimitri Rogozin.

Continua sa citesti

Gluma Zilei

Cum pluteste fetita? O iluzie optica a starnit mari dispute pe internet

Publicat cu

pe

Iluzia optică a unei fetițe care pare că se scufundă în beton a ”topit creierul oamenilor” ce au văzut această fotografie, făcută publică de mama copilei.

Femeia și-a fotografiat fiica în parc și a rămas șocată de iluzia optică ce a apărut în imagine, așa că a distribuit-o online pentru a vedea dacă cineva își dă seama despre ce s-a întâmplat cu adevărat, scrie Mirror.

În imaginea răspândită de mamă, fetița poate fi văzută deasupra nivelului pământului, cu jumătatea inferioară a corpului scufundându-se inexplicabil în sol.

Postarea femeii a primit comentarii de la numeroși oameni care spuneau că imaginea ”le-a topit creierul”.

Reclama

Fotografia a primit aprope 70.000 de aprecieri și nenumărate comentarii de la oameni care mărturisesc că le-a luat mai bine de un minut să își dea seama ce se întâmplă.

”Recunosc că a trebuit să intru la comentarii pentru a vedea despre ce este vorba și tot m-am străduit puțin să înțeleg”, a postat un utilizator.

”M-am săturat să mă mai uit la această poză pentru că creierul meu nu poate să rezolve problema”, a scris un altul.

În cele din urmă, a venit și cineva cu explicația rațională: ”Întregul prim plan al fotografiei este ca un platou ridicat și ea stă în spatele acestuia”.

Iar un alt utilizator a subliniat în mod corect: „Măriți și vedeți umbra capului și a umerilor ei aruncată în stânga jos, de-a lungul vârfului peretelui”.

Reclama
Continua sa citesti

Gluma Zilei

De asta aveau nevoie oamenii: Primarul PSD din Braila, erou principal intr-un film platit de primarie!

Publicat cu

pe

Primarul oraşului Brăila, Marian Dragomir, de la PSD, anunţă, pe Facebook, că a jucat rolul unui căpitan al Armatei Române, într-un scurtmetraj.

„Azi am jucat rolul unui unui capitan al Armatei Romane (din al II-lea Razboi Mondial) intr-un scurtmetraj realizat de Studioul Media al Universitatii „Danubius” din Galati, in colaborare cu asociatiile „Romilitaria” si „Traditia militara”.
Filmarile s-au desfasurat la Biblioteca Judeteana „Panait Istrati” Braila din Piata Poligon, in zona in care a fost comandamentul german din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.
Am jucat rolul unui capitan din Armata Romana care participa la ocuparea comandamentului german, arestarea ofiterilor germani si eliberarea orasului de sub ocupatia nazista.
Nu am fost remunerat pentru aceasta sceneta, dar mi-a facut o deosebita placere sa particip la reconstituirea unui fragment din istoria Municipiului Braila.
Este proiectul unei universitati, care reconstituie momente istorice din Braila
Tot azi, am stabilit sa facem si la Braila un Festival Medieval ca in multe orase din Transilvania in cadrul caruia sa reconstituim momente istorice, parade ale costumelor militare din diferite perioade, etc.
Acesta se va desfasura in urmatoarele locatii: Str. M. Eminescu, Gradina Publica, Piata Independentei si Parcul Monument
Parteneri vor fi Primaria Braila, Consiliul Judetean Braila, Universitatea Danubius, Muzeul Brailei, Biblioteca Judeteana Panait Istrati, Asociatiile „Traditia Militara” si „Romilitaria”. Vom transmite invitatii pentru asociere catre: Armata, institutii publice si ONG-uri de profil.
„Provocarea” a venit de la dl. Lucian Tilea, fost viceprimar al Municipiului Braila, realizatorul Emisiunii „Pasionat de viata”
Promit sa va prezint si sceneta cand realizatorii vor finaliza montajul si o sa va invit sa participati si dvs la reconstituirea unor momente istorice la Festivalul Medieval pe care il vom face la Braila”, a scris edilul.

Continua sa citesti

hot news