Acasă Social Ce este DEOCHIUL: realitate sau superstitie? Vezi cele mai bune tehnici de...

Ce este DEOCHIUL: realitate sau superstitie? Vezi cele mai bune tehnici de protectie!

31

Deochiul este raspandit peste tot in lume, inca din antichitate, “ochiul rau“ fiind considerat vinovat pentru boli, nenorociri, chiar si moartea celui agresat.

Canaanitii aveau nenumarate ritualuri si procedee magice de protectie impotriva “celor care otravesc cu privirea“. Arheologii au descoperit la Ghezer nenumarate talismane de protectie in forma de ochi. Desi legea biblica le interzice israelitilor sa imprumute din practicile pagane, metodele de protectie anti-deochi au continuat sa existe si chiar sa dezvolte pana astazi.

Anumiti rabini rationalsti au incercat sa explice efectele malefice ale privirii, punandu-le pe seama unor mari defecte sufletesti: gelozie, rautate, zgarcenie, invidie. In Biblie, in interepretarile textelor hagadice, se vorbeste despre puterea diabolica a deochiului care i-a vatamat pe Iacob si Iosif, care a inspirat idolatria Vitelului de Aur, care a distrus primele table ale Legii si a condus la moartea majoritatii celor care il asteptau pe Moise sa coboare de pe Muntele Sfant.

Desi iudaismul dogmatic, ca si crestinismul catolic, ulterior, au combatut cu forta credintele magice populare, nu au reusit sa elimine din constiinta publica, realitatea si mai ales puterea deochiului. De aceea, pana astazi au fost pastrate cateva tehnici de protectie, la indemana oricui: frumuesetea femeilor si bogatiile se tin ascunse, se schimba numele copiilor, se poarta talsimane si amulte, se utilizeaza culori de protectie care sa abata privirea otravitoare, de regula rosu si albastru.

Citeste pe CodulLuiOreste.ro!

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos