10.5 C
București
vineri, martie 1, 2024
AcasăStirea zileiCe este "Iron Dome" si cum functioneaza

Ce este „Iron Dome” si cum functioneaza

in:

Stiri pe acelasi subiect

Victorie simbolica a rusilor la Avdiivka

Victorie simbolică a rusilor la Avdiivka după ce armata...

Zelenski vrea o ”resetare” în conducerea ţării

Volodimir Zelenski a declarat ca vrea o  ”resetare” de...

„Iron Dome” este un sistem de aparare antiracheta dezvoltat de Israel pentru a intercepta si distruge rachete cu raza scurta de actiune si obuze de artilerie trase in zonele populate de la distante de 4 pana la 70 de kilometri. A fost dezvoltat de companiile israeliene de aparare Rafael Advanced Defense Systems si Israel Aerospace Industries (IAI) si este in functiune din 2011.

Iata cum functioneaza „Iron Dome” – Domul de Fier:

Detectare: Sistemul foloseste radar pentru a detecta proiectilele primite. Radarul identifica traiectoria, viteza si punctul potential de impact al amenintarii care vine.

Urmarire: Odata ce o racheta sau un obuz de artilerie este detectata, sistemul urmareste miscarea acesteia folosind datele radar. Aceste informatii de urmarire sunt actualizate continuu.

Interceptare: Cand Domul de Fier determina ca o amenintare se indreapta catre o zona populata sau o tinta strategica, calculeaza punctul optim de interceptare si lanseaza o racheta de interceptare pentru a intercepta proiectilul care vine. Racheta interceptor este echipata cu o siguranta de proximitate, care explodeaza atunci cand se apropie de tinta.

Distrugere: Racheta interceptor este conceputa pentru a distruge amenintarea care vine in aer. Face acest lucru fie lovind direct tinta, fie detonand in imediata apropiere, provocand amenintarea sa explodeze in aer.

Evaluare: Dupa interceptare, sistemul evalueaza daca amenintarea a fost neutralizata cu succes. Daca da, nu se iau masuri suplimentare. Daca amenintarea nu a fost interceptata, sistemul continua sa o urmareasca si o poate angaja cu rachete interceptoare suplimentare, daca este necesar.

Domul de Fier a fost creditat cu reducerea semnificativa a victimelor si a pagubelor cauzate de atacurile cu rachete asupra Israelului. A fost folosit in conflicte care implica Hamas in Gaza si Hezbollah in Liban, printre altele.

In ceea ce priveste costul sistemului Iron Dome, este dificil sa se furnizeze o cifra exacta, deoarece costul poate varia in functie de factori precum numarul de baterii, interceptoare si infrastructura asociata achizitionate.
Cu toate acestea din discutiile neoficiale s-a estimat ca fiecare racheta de interceptoare utilizata de sistemul Iron Dome costa intre 50.000 si 100.000 USD. Costul total al sistemului, inclusiv dezvoltarea, productia si intretinerea, este substantial, dar variaza in functie de amploarea implementarii si a actualizarilor

Ultimele stiri