Acasă ACTUALITATE „Ce se va întâmpla pe o rază de 40-50 de kilometri nu...

„Ce se va întâmpla pe o rază de 40-50 de kilometri nu este comparabil nici măcar cu Cernobîl sau Fukushima” – Rusii se joaca de-a Dumnezeu in Ucraina!

Ucraina a avertizat luni cu privire la consecințele catastrofale în cazul în care s-ar întâmpla ceva la centrala nucleară Zaporojie, ocupată de Rusia, și a declarat că forțele Kremlinului împiedică experții în domeniul siguranței să viziteze cea mai mare centrală nucleară din Europa, relatează CNN.

„Ce se va întâmpla pe o rază de 40-50 de kilometri de la centrală, nu este absolut deloc comparabil nici măcar cu Cernobîl sau Fukushima”, a declarat Evjenii Țîmbaliuk, ambasadorul Ucrainei la Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) de la Viena.

Tsymbaliuk a declarat că Ucraina ar dori ca o delegație de experți de la Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) și de la Națiunile Unite să viziteze stația pentru a monitoriza starea acesteia, dar că acțiunile militare ale Rusiei în Ucraina fac o astfel de călătorie „imposibilă”.

„Vom folosi toate canalele posibile ale diplomației pentru a apropia AIEA și ONU de efectuarea acestei misiuni. Chiar avem nevoie urgentă de ea”, a declarat luni Tsymbaliuk la o conferință de presă.

Comentariile sale vin după ce Rusia și Ucraina s-au acuzat reciproc pentru recentele tiruri de artilerie și rachete din jurul centralei nucleare din centrul Ucrainei, pe care secretarul general al ONU, António Guterres, le-a descris ca fiind „sinucigașe”.

Sâmbătă, directorul general al AIEA, Rafael Mariano Grossi, a declarat că este extrem de îngrijorat de bombardamentele „care subliniază riscul foarte real al unui dezastru nuclear care ar putea amenința sănătatea publică și mediul în Ucraina și nu numai”.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos
Articolul precedentTragedie pe litoral: Un salvamar a murit incercand sa salveze viata unui turist teribilist
Articolul următorPrimele imagini cu armamentul de razboi trimis de Romania in Ucriana