22.6 C
București
marți, aprilie 16, 2024
AcasăDosarCe se vinde in Romania: Mustar cu doar 10% boabe de mustar...

Ce se vinde in Romania: Mustar cu doar 10% boabe de mustar si 6 E-uri

in:

Stiri pe acelasi subiect

Romania e deja calificata la Euro2024. Nu mai sunt bilete la meciul cu Elvetia!

Romania e deja calificata la Campionatul European din Germania,...

Rezumat Video: Kosovo invinge Israel. Romania are din nou sansa sa mearga la Euro!

Echipa nationala a Israelului a pierdut cu 0-1 duminica,...

Studentii ieseni au dat lovitura in SUA cu o inima artificiala pentru copii

O echipa de tineri studenti la Universitatea de Medicina...

Un studiu recent desfășurat de InfoCons vine să tragă un nou semnal de alarmă cu privire la produsele pe care le cumpărăm din magazine. De data aceasta, a venit rândul muștarului de a fi analizat la microscop, iar rezultatele sunt îngrijorătoare.

Muștarul care se găsește pe rafturile din România conține până la 6 E-uri, doar 10% boabe de muștar și până la 6.5 grame de sare, se arată într-o analiză făcută de InfoCons pe baza produselor tip muștar ce se regăsesc pe piața de la noi din țară.

Studiul prezintă detaliat ingredientele găsite în urma analizelor de laborator centralizate.

Din punctul de vedere al ingredientului principal, și anume boabele de muștar, semințele de muștar sau făina de muștar, produsele analizate au prezentat următoarele rezultate:

Boabe de muștar / semințe de muștar într-o proporție cuprinsă între 10 și 55% din compoziție
Dintre acestea :

– 0,01 % au 55% boabe de muștar ;

– 0,01% au 50% boabe de muștar ;

– 0,01% au 46% boabe de muștar ;

– 0,05% au 10% boabe de muștar

Faina de muștar a fost prezentă într-o proporție cuprinsă între 10 și 20% din compoziție

Dintre acestea :

– 0,27% au 20% făină de muștar ;

– 0,01% au 10% făină de muștar .

Studiul InfoCons a găsit o mulțime de aditivi alimentari în sortimentele de muștar analizate
Din punct de vedere al menționării provenienței ingredientului principal, 37% nu menționează proveniența ingredientului principal, iar din punct de vedere al aditivilor alimentari regăsiți în mustar 88% din produse au în compoziție E-uri ( aditivi alimentari ).

Numărul de aditivi alimentari variază între 0 – 6. Astfel, 1% din produse au în compoziție 6 E-uri, 9% din produse au în compoziție 4 E-uri, 20% din produse au în compoziție 3 E-uri, 31% din produse au în compoziție 2 E-uri, 27% din produse au în compoziție 1 aditiv. De asemenea, doar 12% din produse nu au în compoziție E-uri.

InfoCons a analizat și tipul de aditivi alimentari regăsiți frecvent în produsele de tip muștar de pe rafturile magazinelor din România.

Astfel, 59.09% dintre produsele studiate au avut în componență caroteni / beta-caroten (E160a), 32.95% au avut în componență guma xantan ( E415 ), 23.86% au avut în componență acid citric (E330), iar 23.86% dintre acestea au avut în componență riboflavina (E101).

Informații nutriționale: sarea conținută depășește valoarea maximă recomandată de Organizația Mondială a Sănătății
Toate produsele studiate au avut pe etichetă informațiile nutriționale per 100g produs.

Astfel, valoarea energetică este cuprinsa între 23 kcal și 290 kcal. În același timp, cantitatea de grăsimi variază între 2.52g și 27g, iar cantitatea acizilor grași saturați este cuprinsă între 0g și 2.7g. Doar 2% dintre produsele studiate nu au avut în compoziție acizi grași saturați.

Cantitatea de proteină se situează între 1.7g și 7.5g pentru produsele studiate, iar cantitatea de glucide se situează între 2.1g și 36g.

Din punct de vedere al cantității de sare și zaharuri, cantitatea de zaharuri este cuprinsă între 0.9g și 34g, iar cantitatea de sare este cuprinsă între 0.82g și 6.5g

Organizația Mondială a Sănătății estimează că aproximativ 2.5 milioane de decese ar putea fi prevenite dacă nivelul de consum global al sării ar scădea până la cantitatea recomandată de 5 grame/zi.

Aromele regăsite în muștar precum miere, hrean, mărar etc. se regăsesc într-o proporție cuprinsă între 0.1% și 15%.

Ultimele stiri