Ce simbolizeaza Intrarea Maicii Domnului in Biserica, sarbatorita la 21 noiembrie! Traditiile populare spun ca se fac previziuni importante referitoare la oameni si la vreme

La 21 noiembrie crestinii ortodocsi cinstesc Intrarea Maicii Domnului in Biserica, zi care este asociata in popor cu simbolurile luminii. Aceasta aminteste de momentul in care Fecioara Maria, in varsta de trei ani, a fost adusa de parintii sai, Ioachim si Ana, la Templul din Ierusalim.

Intrarea Maicii Domnului in Biserica. In popor, este considerata o zi magica. Se fac previziuni importante referitoare la oameni si la vreme. Astfel, conform traditiei populare, daca ziua Intrarii Maicii Domnului va fi innorata, peste an vor fi epidemii. Daca va ninge, vom avea parte de o iarna grea. Atunci cand in ziua praznicului este soare se spune ca va urma o vara secetoasa.

Intrarea Maicii Domnului in Biserica. De asemenea, se spune ca este bine ca fiecare credincios sa aprinda candela, iar focul sa arda in camin toata noaptea. Traditia spune ca atunci cand se implineste acest ritual in viata copiilor din familia respectiva va aparea norocul.

Intrarea Maicii Domnului in Biserica. In ziua praznicului, la biserica se fac pomeniri pentru cei care au murit fara lumanare. In memoria acestora se impart fructe si lumanari albe. In mediul rural, se pastreaza traditia ca femeile sa dea de pomana ”lumina de veci”. Exista convingerea ca lumanarea data de pomana in aceasta zi de sufletul mortilor, mai ales pentru cei morti fara lumanare, nu se va stinge niciodata pe lumea cealalta.

Intrarea Maicii Domnului in Biserica. In zonele rurale, se implineste un ritual care, spun credinciosii, alunga bolile: in fiecare gospodarie, la icoana Maicii Domnului se pune un vas cu apa proaspata si se aprinde o lumanare. Consumata dimineata, apa respectiva este un remediu pentru boli.

Intrarea Maicii Domnului in Biserica. Conform crestinorodox.ro, deoarece se crede ca strigoii circula fara opreliste, se ung cu usturoi cercevelele ferestrelor, tocurile usilor, vatra si cuptorul care comunica, prin horn, cu exteriorul. Pentru protectia vitelor impotriva animalelor salbatice se interzice orice activitate legata de prelucrarea lanii si pieilor de animale.

Intrarea Maicii Domnului in Biserica. Ortodocsii cinstesc aceasta zi prin rugaciune si ofrande: bucate de post, peste si lumanari pe care preotii le sfintesc. Se spune ca toti cei care respecta aceasta sarbatoare vor avea parte de sanatate si bucurii.

sursa: dcnews.ro