Preţurile se prăbuşesc mai repede decât în economiile cu probleme mari – mai repede decât în Grecia şi chiar decât în Ucraina.
Rollercoasterul în care se dă Dubaiul a pornit din nou în jos. Şi repede. În ultimele 12 luni, proprietăţile imobiliare s-au ieftinit cu 12,2 procente. Practic valoarea construcţiilor se topeşte mai repede decât în Ucraina, unde s-a consemnat un declin al prețurilor de 12 procente. Iar Ucraina totuşi şi-a pierdut o parte din teritoriu, este scena unui război şi se afla in pragul colapsului economic.
La fel, China, țara care și-a crescut de-a lungul anilor o bulă imobiliară de proporții, a înregistrat acum scăderi de 5,7 procente. Problemele din piața imobiliară a Chinei au fost văzute ca un risc major pentru economia globală şi totuşi, deşi scăderea prețurilor este foarte mare, cea din Dubai e dublă. Mândria Emiratelor Arabe Unite a bifat cea mai mare ieftinire din întreaga lume, arată datele firmei de consultanță in imobiliare Knight Frank.
Citeste si:
După câțiva ani de scumpiri uriațe, în 2009 în multe zone din Dubai prețurile au scăzut și cu aproape 50 de procente. Proiectele de construcţii s-au oprit brusc iar orașul care se mândrea cî găzduiește mai bine de 80% din macaralele din lume a ajuns casa şantierelor părăsite. La finele lui 2009 Dubaiul a fost practic salvat de la faliment – atunci un conglomerat controlat de stat a primit 10 miliarde de dolari din partea capitalei Emiratelor Arabe Unite, Abu Dhabi, care îi injectase oricum milioane de dolari în economie printr-un program vast de achiziție de obligațiuni.
Din 2012 însă Dubaiul a început să se simtă iarăşi bine iar imobiliarele s-au simţit poate prea bine. Preţurile au început iarăşi să crească astfel că, până în 2014, s-au recuperat aproape toate pagubele făcute când piața s-a prăbușit în criză.
În ultimele 12 luni însă s-a schimbat iar direcţia. Înjumătățirea prețului la petrol, întărirea dolarului și slăbirea rublei au condus la o scădere mare a cererii. Iar cei care vor totuși să cumpere se lovesc de noi reguli – acum creditele pentru case sunt limitate prin lege iar comisioanele pe tranzacții au fost dublate tocmai pentru a goni speculanții și a obliga piața să nu se încingă din nou. Doar că s-a răcit brusc. Iar experţii imobiliari spun că imobiliarele din Dubai îşi vor continua scăderea – vilele de pildă se vor ieftini cu alte 6-7 procente doar până la finele acestui an, anunță Digi24.