Acasă Sanatate Cea mai mare teapa de sarbatori! Uite cum observi vopseaua tipografica vanduta...

Cea mai mare teapa de sarbatori! Uite cum observi vopseaua tipografica vanduta ca vopsea pentru oua de Pasti!

131

Una din cele mai periculoase vopsele de ouă este cea tipografică, care conține metale grele printre care plumb. Autoritățile avertizează cetățenii că nu trebuie să cumpere orice vopsea de ouă de la orice colț de stradă.

Vopseaua tipografica face ouăle să arate spectaculos, cu o culoare intensă, lucioasă, dar aceste vopsele conțin plumb și pot duce la îmbolnăviri deosebit de grave, informează realitatea.net.

Această vopsea poate conține chiar metale grele care pătrund prin coaja oului și afectează calitatea alimentului.

Substanțele toxice conținute în vopsele trec prin coaja poroasă a ouălor și pătrund în albuș. Oamenii care consumă ouă vopsite cu astfel de substanțe riscă oricând să se îmbolnăvească.

Este vorba despre reacții alergice care pot fi cutanate, dar și de reracții interne, la nivelului tubului digestiv, afirmă medicii de specialitate.

Din dorinta de a economisi cât mai mulți bani, românii pot cãdea în plasa celor care comercializeazã acest produs toxic. Vopseaua tipograficã este vândutã cu doar 1 leu de cãtre cei care pretind a fi comercianti, este ambalatã doar în niste plastic si nu are niciun fel de instructiuni de folosire.

Sfaturi ANPC legat de ouăle pentru masa de Paşte

Cu prilejul Sărbătorilor de Paşte, Asociaţia Naţionala pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Programelor şi Strategiilor din România – InfoCons vă aduce le cunoştinţă aspecte pe care trebuie să le cunoaşteţi în momentul achiziţionării produselor specifice sărbatorilor pascale.

În primul rând, oricând faceţi cumpărături, trebuie să citiţi cu atenţie eticheta produselor pe care vă decideţi să le achiziţionaţi.

În conformitate cu prevederile H.G. nr. 415/2004 privind regimul de comercializare a ouălor şi a Normelor metodologice de aplicare fiecare ou poarte următoarele informaţii, prin ștanțare, în ordinea mai jos menţionată :

Sistemul de creștere al găinilor, care este reprezentat de o cifră de la 0 la 3, astfel:

cifra 0 corespunde ouălor provenite de la găini crescute în sistem ecologic;
cifra 1 corespunde ouălor provenite de la găini crescute în aer liber;
cifra 2 corespunde ouălor provenite de la găini crescute în hale, unde se pot deplasa;
cifra 3 corespunde ouălor provenite de la găini crescute în baterii îmbunătățite.
un cod format din două litere care reprezintă țara de origine (ex : România – RO);
un cod format din două litere care reprezintă județul (ex : Braşov – Bv);
un cod format din trei cifre, de la 001 la 999 care reprezintă numărul de ordine în cadrul județului.
Tot prin ștanțare, fiecare ou supus comercializării trebuie să aibă înscrisă data durabilității minimale (DDM). Aceasta reprezintă data până la care ouăle pot fi consummate şi trebuie fixată la mai puțin de 28 de zile după data ouatului.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos