Acasă International Cei mai puternici comunisti ai momentului. Galerie foto

Cei mai puternici comunisti ai momentului. Galerie foto

133

Comunistii si-au ales zilele acestea sefii. Cel de al XVIII-lea Congres National al Partidului Comunist Chinez (PCC) s-a incheiat, in prezenta a peste 2.000 de delegati. Noua echipa de conducere a organizatiei politice, anuntata astazi, poarta mai curand amprenta conservatorilor, ci nu a reformistilor, potrivit unor prime comentarii ale unor analisti, preluate de Mediafax.

„Pentru moment am impresia ca elementele conservatoare au intaietate”, a subliniat Willy Lam, specialist in politica chineza la Chinese University din Hong Kong.

„Aceasta nu este o echipa pregatita sa introduca reforme foarte importante, poate cu exceptia unor masuri economice, deoarece exista o nevoie in acest sens. In plan politic ei sunt foarte conservatori, cu lideri ca persoane ca (ministrul insarcinat cu Propaganda) Liu Yunshan si (secretarul general al PCC din Chongqing) Zhang Deijang”, a declarat Jean-Pierre Cabestan, profesor la Universitatea Baptista din Hong Kong.

Noul Comitet Permanent al Biroului Politic al PCC, centrul decizional al puterii in China, a trecut de la noua la sapte membri, si anume Xi Jinping, Li Keqiang, Zhang Dejiang, Yu Zhengsheng, Liu Yunshan, Wang Qishan, Zhang Gaoli, in ordinea importantei. Doar Xi Jinping si Li Keqiang au facut parte din grupul restrand anterior.

Xi Jinping, in varsta de 59 de ani. Vicepresedintele a fost consacrat secretar general al Partidului Comunist Chinez (PCC), functia numarul unu a regimului care i-a fost promisa dupa ce a intrat, in 2007, in „nucleul puterii”.

Li Keqiang, in varsta de 57 de ani. Acest cadru de partid zambitor, bun cunoscator al resorturilor economiei, a fost promovat, fara surpriza, in cercul liderilor de cel mai inalt grad. Si el este, de multa vreme, inscris în cursa pentru acest post. El il va inlocui in martie pe Wen Jiabao in functia de premier. In prezent vicepremier, el devine numarul doi in ierarhia PCC.

Zhang Dejiang, nascut in noiembrie 1946. Cunoscut ca un protejat al fostului lider chinez Jiang Zemin, el este de acum numarul trei in ierarhia regimului. Absolvent de studii economice la Universitatea Kim Il-sung din Phenian (Coreea de Nord), el este cunoscut pentru stilul sau conservator. El a condus provincia Guangdong din 2002 pana in 2007, o regiune industriala exportatoare pe care a guvernat-o cu mana de fier. El a fost numit recent secretar general al PCC din Chongqing, in locul liderului demis Bo Xilai.

Yu Zhengsheng, în varsta de 67 de ani. Din 2007 secretar al PCC din Shanghai, el este oficialul politic cu cel mai inalt grad din capitala economică a tarii. Absolvent al Institutului Inginerie Militara din Harbin (nord-est), Departamentul „rachete”, el este fiul unui veteran al regimului si este considerat un apropiat al fostului presedinte Jiang Zemin.

Liu Yunshan, in varstade 65 de ani. El este ministru pentru Propaganda, aflandu-se in subordinea directa a Partidului si nu a Guvernului, incepand din 2002. Acest conservator si-a inceput cariera ca reporter in cadrul agentiei China Nouă, in Mongolia interioara, la sfarsitul epocii maoiste. Un apropiat al presedintelui Hu Jintao, el a devenit conducatorul acestei regiuni bogate in carbune si pamanturi rare in 1992, dupa care s-a consacrat exclusiv propagandei, incepand din 1997.

Wang Qishan, in varsta de 64 de ani. In prezent este vicepremier responsabil de Finante şi reprezinta China la negocieri economice strategice cu Statele Unite si Europa. Fost primar al Beijingului si fost conducator al proviniciei industriale Guangdong (sud), el vorbeste engleza fluent. Casatorit cu fiica unui oficial de rang inalt din perioada Deng Xiaoping, el este deseori asociat „factiunii printilor”, din care face parte si Xi Jinping.

Zhang Gaoli, nascut in noiembrie 1946. Din 2007 el este liderul importantului oras portuar Tianjin. Un economist, el a petrecut o parte importanta a carierei in provincia meridionala Guangdong, care a fost multa vreme o pioniera in domeniul reformelor economice. El este considerat un protejat al fostului sef de stat Jiang Zemin. Gaoli este considerat totodata un apropiat al unui magnat din Hong Kong, Li Ka-shing.

„Este clica (fostului numar unu) Jiang Zemin. (Seful in exercitiu al partidului unic) Hu Jintao pierde multa influenta. Nici Li Yuanchao (un apropiat al lui Hu Jintao, consierat un reformist), nici Wang Yang (conducatorul provinciei Guangdong, cu o reputatie de reformist), nu fac parte din grup”, a adaugat Cabestan.

„Persoanele loiale lui Jiang Zemin ar putea sa nu ii ofere loialitatea lor lui Xi Jinping. Anticipez tensiuni, confruntari si divergente intre cei sapte membri”, a adaugat Willy Lam.

„Aceasta configuratie este marcata de un conservatorism enorm, dar si de dominatia protejatilor lui Jiang Zemin”, a apreciat si Joseph Cheng, un analist de la City University din Hong Kong.

Observatorii care au urmarit Congresul al XVIII-lea al PCC, desfasurat intre 8 si 15 noiembrie, au notat continuitatea influentei lui Jiang Zemin, fost secretar-general al Partidului Comunist Chinez in perioada 1989-2002. El a influentat mult negocierile in vederea desemnarii noii conduceri.

 

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos