Acasă Stiri locale Cel mai harnic primar de comuna din Moldova! Saracia depinde in mare...

Cel mai harnic primar de comuna din Moldova! Saracia depinde in mare masura de oameni!

20

Un primar de comună din județul Vaslui demonstrează că sărăcia ține în mare măsură de oameni. El arată că poți face lucruri bune chiar dacă trățiești într-o zonă săracă.

Temistocle Diaconu (65 ani), primarul comunei vasluiene Pădureni, este de 27 de ani în funcţie, dar locuieşte în aceeaşi casă părintească şi conduce o maşină modestă. Cu toate acestea, se mândreşte cu cea mai modernă comună din judeţul Vaslui, informează adevarul.ro.

Cu excepţia lucrărilor mari, toate investiţiile din comuna Pădureni au fost realizate în regie proprie. Primarul a înfiinţat un serviciu public de gospodărie comunală, cu 11 angajaţi, pe care l-a dotat cu buldoexcavator, autogreder, autospeciale de ambulanţă şi pompieri aduse din Franţa, tractor cu remorcă. Primăria are propriul atelier de tâmplărie, atelier mecanic şi gater (pentru tăiat lemne). Angajaţii acestui serviciu se ocupă tot ce înseamnă gospodărirea comunei.

“Tor ceea ce vedeţi în comună este făcut după cum am gândit eu. Am un biblioraft întreg cu schiţele la toate investiţiile din în comună. Totul este făcut în regie proprie, de la garduri şi bănci, până la rigole şi poduri. Se pot face multe prin autogospodărire, fără fonduri europene sau pomeni de la Guvern”, susţine primarul Temistocle Diaconu.

Comuna din Pădureni este singura din judeţul Vaslui care are piscină publică. A fost construită din fonduri proprii în anul 2008, iar investiţia, care s-a ridicat la 120.000 lei, s-a amortizat în mai puţin de trei ani, reuşind să aducă la bugetul comunei 260.000 lei. Intrarea costă doar 5 lei/adult şi 3 lei/copii.

Recordul de vizitatori a fost de peste 800 persoane într-o zi. Piscina este dotată cu duşuri, şezlonguri etc. Nu a fost un moft, spune primarul, Ideea i-a venit după ce îi vedea pe tinerii din sat cum merg la scăldat în iazuri neamenajat. Vara, la piscina din Pădureni nu vin doar localnicii, ci şi oameni din împrejuri sau din municipiul Huşi.

În apropierea acesteia, pe cele şase hectare ale Primăriei din zona centrală a satului-reşedinţă au fost amenajate un lac de agrement, o zonă de echitaţie, un parc rustic de agrement “Grădina Amintirilor” şi un teren de sport cu nocturnă.

În comună sunt trei terenuri de sport. Terenul de sport cu nocturnă are tribună cu 400 de locuri şi nocturnă. În comună este un centru cultural care deţine un Teatru de vară cu 1560 de locuri pe scaune, Muzeul satului, Sala “Armonia” unde au loc evenimente pentru tineri (discoteca), biblioteca comunală, un centru de zi de tip after school pentru 30 de copii aflaţi în dificultate.

(FOTO Simona Voicu)

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos