Acasă Auto China Investment Corporation ar putea prelua o parte din Daimler. Tranzactia poate...

China Investment Corporation ar putea prelua o parte din Daimler. Tranzactia poate ajunge la 4,5 miliarde dolari

20

DaimlerChina Investment Corporation (CIC), fondul suveran de investitii al Chinei, negociaza achizitionarea unei participatii in cadrul companiei Daimler – producatorul german de automobile de lux si camioane. Informatia apare intr-un articol din Financial Times ( FT), care citeaza presa din China.

Potrivit  jurnalistilor de la FT, Fondul suveran de investitii al Chinei intentioneaza sa achizitioneze o participatie de 4-10% din Daimler. Tranzactia este evaluata la sume cuprinse intre 1,8 – 4,5 miliarde dolari. Pana acum nu exista insa niciun punct de vedere official legat de acesta posibila afacere.

Trebuie spus insa ca, la finele anului 2011, au mai  existat speculatii privind posibila implicare a CIC in Daimler. De asemenea, saptamana trecuta, in publicatia germana Börsen-Zeitung a aparut o declaratie a directorul general al Daimler, Dieter Zetsche, care a subliniat faptul ca firma pe care o conduce va saluta sosirea unor investitori pe termen lung, inclusiv din China.

Dieter Zetsche si-a exprimat speranta ca marca Mercedes va trece in fata rivalilor BMW si Audi pâna in 2020, redevenind cel mai mare producator mondial de automobile de lux.

“Sunt increzator ca vom trece in fata rivalilor pâna in 2020, cel mai târziu”, a declarat Dieter Zetsche apreciind ca acest obiectiv ar putea fi atins in timpul mandatului sau. Actualul contract al lui Dieter Zetsche va expira in luna decembrie 2013, dar este de asteptat sa fie prelungit pentru inca trei ani.

Grupul Daimler a anuntat deja ca vrea sa reduca costurile la divizia Mercedes-Benz cu doua miliarde de euro pâna la finele lui 2014, dupa ce in luna octombrie a avertizat ca va rata cu un miliard de euro tinta de profit operational pe care si-a propus-o pentru acest an.

In conditiile in care criza datoriilor a afectat cererea de autovehicule de lux in Europa, cei trei mari producatori germani de automobile de lux au reusit sa-si continue cresterea gratie vânzarilor realizate pe pietele din SUA si China.

CIC gestioneaza active straine in valoare de aproximativ 150 miliarde de dolari. Fondul a fost infiintat in 2007 pentru a investi pe pietele financiare globale o parte din uriasele rezerve valutare ale Chinei, cele mai mari din lume, care la finele lunii martie se ridicau la 3.310 miliarde de dolari.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos