fotoConducerea Institutului National de Statistica a fost demisa de premierul Victor Ponta. Asta dupa ce, seful Executivului a anuntat ca Produsul Intern Brut pe ultimii doi ani a fost calculat gresit. Prim-ministrul sustine ca din cauza acestei situatii, cheltuielile bugetare vor trebui reduse in 2013 cu aproape un miliard de lei. In schimb, analistii economici sustin ca procedurile urmate de Institutul National de Statistica sunt normale, iar datele sunt revizuite pe masura ce se concretizeaza previziunile initiale.

 

Potrivit premierului, in 2011, PIB-ul anuntat de INS a fost de 578 de miliarde de lei, fata de 547 miliarde de lei, cifra luata in calcul pentru anul respectiv. Astfel, Ministerul Finantelor a lucrat pentru 2012 pe un PIB revizuit in sus, de la 580 miliarde de lei la peste 600 de miliarde de lei.

O parte dintre analistii economici sustin ca astfel de corectii sunt absolut normale. Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal, a declarat ca „pur si simplu, daca datele contabile din bilanturile companiilor devin disponibile atunci datele statistice exprimate initial sunt revizuite. Este adevarat ca pentru 2012 a fost o corectie mare dar as incadra- o la o revizuire normala, mai ales in cazul unei tari in tranzitie precum este Romania”.

La randul lor, reprezentantii INS au recunoscut ca exista diferente intre cifre dar ca acestea sunt generate de revizuirea unor date provenite de la agentii economici. Potrivit specialistilor, modalitatea de prelucrare a datelor in Romania este aceeasi ca la nivel european.

Pe de alta parte, exista o disputa vizavi de metodologia de calcul dar si fata de relevanta \n sine a indicatorului PIB. Profesorul Radu Vasile ne-a explicat ca este foarte important de vazut ce metodologie de calcul este utilizata acum de INS . El este de parere ca cea mai sigura metoda este cea pe care Marea Britanie a adoptat-o acum cativa ani si care da rezultatele cele mai bune. „ In statistica nimic nu este sigur. Se merge pe principiul daca unui chel i-a crescut un fir de par , atunci inseamna ca i-a crescut parul 100%. Ar trebui gasite alte mijloace de calcul, dar la noi este greu deoarece nimic nu mai este sigur de la o luna la alta. Din acest motiv nu se merge pe bugete multianuale, iar PIB-ul a ajuns un fel minge de foltbal cu care se jongleaza”, ne-a sus Radu Vasile.

In completare, Bogdan Glavan, lector la Universitatea Romano-Americana, ne-a declarat ca PIB are o componenta si partea de consum, de cheltuieli publice, ceea ce-i confera o anumita vulnerabilitate. De exemplu, americanii au realizat un al doilea indicator, numit „Produs Intern Brut Privat”, eliminand din forma de calcul tocmai acea componenta.

Din tot acest scandal legat de PIB se desprind insa trei directii la pe care trebuie sa le privim cu mare atentie.De exemplu, demiterea facuta de Ponta nu este din punctul lui Radu Vasile o solutie a acestei probleme. „ Nu conducerea INS este cea care calculeaza PIB-ul. Este o echipa de spcialisti care face acest lucru. Dar cred ca era nevoie de un tap ispasitor si a fost gasit la varful INS. Asa cum am mai spus trebuie sa ne uitam cu mai multa atentie asupra metodologiei de calcul . Poate ca acolo este greseala. Si nu in ultimul rand trebuie sa ne gandim le efectele acestui scandal pe plan extern. Episodul calcularii gresite a PIB-ului va ajunge si la urechile celor de la Eurostat si automat vor aparea intrebari legate de  posibilitatea unor raportari eronate dinspre Romania”, a concluzionat fostul premier al Romaniei.