13.2 C
București
vineri, martie 29, 2024
AcasăEconomieMisiunea Fondului Monetar International vine la Bucuresti pe 15 ianuarie

Misiunea Fondului Monetar International vine la Bucuresti pe 15 ianuarie

in:

Stiri pe acelasi subiect

Tonny Lybek stireaMisiunea Fondului Monetar International, condusa de negociatorul sef pentru Romania Erik de Vrijer, va veni la Bucuresti pe 15 ianuarie, pentru cea de-a saptea si a opta evaluare a acordului Stand By cu Romania, a anuntat reprezentantul rezident al FMI pentru Romania si Bulgaria, Tonny Lybek.

„O misiune a FMI, condusa de Erik de Vrijer, va face o vizita la Bucuresti, in perioada 15 – 29 ianuarie 2013, pentru a desfasura cea de 7-a si a 8-a evaluare a Acordului Stand By cu Romania. Misiunea FMI va discuta cu autoritatile romane evolutiile recente economice si de perspectiva, bugetul pentru 2013, progresele in reformele structurale, cat si politica monetara. Misiunea FMI va avea loc impreuna cu o echipa a Comisiei Europene si Bancii Mondiale. Concluziile vor fi facute publice la finalul misiunii”, a declarat reprezentantul rezident pentru Romania si Bulgaria, Tonny Lybek.

Potrivit sursei citate, autoritatile romane trateaza acordul ca fiind unul de tip preventiv, ceea ce inseamna ca acestea nu intentioneaza sa traga fonduri din resursele disponibile.

Delegatia Fondului a amanat, in toamna lui 2012, cea de-a saptea evaluare a acordului stand-by cu Romania, pe fondul desfasurarii alegerilor parlamentare si formarii unui nou guvern.

Premierul Victor Ponta a reafirmat ca doreste incheierea unui nou acord preventiv cu Fondul Monetar International (FMI) si considera ca trebuie evitata accesarea fondurilor care vor fi puse la dispozitia Romaniei.

„In ianuarie facem in primul rand review-ul, analiza actualului acord cu FMI si pregatim acordul pentru primavara. Eu am mai spus foarte clar ca vreau sa avem un nou acord cu FMI, dar nu vreau sa luam bani decat, Doamne fereste, intr-o situatie de criza. Am inteles ca nu am fost clar si ca am spus ca nu vreau sa facem acord decat intr-o situatie de criza. Nu, acordul e preventiv, ca si cel actual si vreau sa il facem. Ca si cel actual, vreau sa nu tragem bani, ca acum nu am tras. Avem acord preventiv si nu am luat niciun euro sau dolar de la FMI si la fel vreau sa fie si in continuare. Vreau sa avem acord preventiv cu FMI, CE si Banca Mondiala in continuare, dar nu vreau sa accesam banii care sunt pusi acolo pentru noi fiindca asta ar insemna ca nu putem sa ne finantam de pe pietele private, ori, in acest moment, ne-am finantat si ne finantam in continuare cu o dobanda nu foarte mica, dar cea mai mica din istoria Romaniei, undeva in jur de 5%”, a explicat Victor Ponta, pe 21 decembrie. Valoarea totala a actualului acord al FMI cu Romania este de 3,6 miliarde de euro, reprezentand aproximativ 300 la suta din cota pe care Romania o are la Fond. La sfarsitul lunii septembrie, la incheierea celei de-a sasea revizuiri a acordului de tip preventiv, Boardul FMI a disponibilizat o noua transa, in valoare de 430 milioane DST (Drepturi Speciale de Tragere), echivalentul a 519,2 milioane euro (663,1 milioane dolari).

Ultimele stiri