30.3 C
București
luni, aprilie 15, 2024
AcasăACTUALITATECinci ani de INCHISOARE CU EXECUTARE pentru fostul sef al ANAF, Sorin...

Cinci ani de INCHISOARE CU EXECUTARE pentru fostul sef al ANAF, Sorin Blejnar! Ia cu el alte NUME GRELE!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Sorin Blejnar, fostul sef al Fiscului, a fost condamnat de Curtea de Apel Bucuresti la cinci ani inchisoare cu executare in dosarul ‘Motorina’, in care este acuzat alaturi de sotii Radu si Diana Nemes de complicitate la evaziune fiscala si constituirea unui grup infractional organizat, anunta Agerpres.

Instanta a mai decis ca Blejnar nu are voie sa exercite pe o perioada de cinci ani, dupa ce iese din inchisoare, mai multe drepturi civile, respectiv dreptul de a fi ales in autoritatile publice sau in functiile elective publice, dreptul de a ocupa o functie implicand exercitiul autoritatii de stat si dreptul de a ocupa functii de conducere in cadrul autoritatilor statului cu competente in domeniul fiscal.

In acelasi dosar, sotii Radu si Diana Nemes au fost condamnati la 9 ani inchisoare, respectiv 7 ani inchisoare.

Fostul ofiter DGIPI Florin Secareanu a primit 5 ani inchisoare, aceeasi pedeapsa fiind aplicata si in cazul lui Viorel Comanita, fost director la Autoritatea Nationala a Vamilor si vicepresedinte al ANAF.

De asemenea, au fost condamnati si administratori ai unor firme implicate in mecanismul de evaziune fiscala: Lucian Florin Ionescu – 5 ani; Mihai Buliga, Andrei Juganaru, Dumitru Preda, Ovidiu Moldovan si Pavel Ghise – cate 7 ani inchisoare; Dumitru Chirvasitu – 8 ani, Mariana Vranceanu – 6 ani, Nicolae Belba – 3 si 6 luni inchisoare, toate pedepsele fiind cu executare.

Judecatorii au mai decis ca SC Excella Real Grup SRL sa plateasca 900.000 lei amenda penala, urmand ca firma sa fie dizolvata, iar SC Inkasso Jobs SRL trei amenzi penale de 700.000 lei, 500.000 lei si 800.000 lei, plus dizolvarea companiei.

Celelalte firme implicate in dosarul de evaziune fiscala au fost condamnate la cate 700.000 lei amenda penala si acestea urmand sa fie dizolvate.

Instanta a admis in parte actiunea civila formulata de ANAF si i-a obligat pe Sorin Blejnar, sotii Nemes si ceilalti inculpati din dosar sa plateasca suma de 242.642.205 lei, reprezentand despagubiri civile, la care se adauga obligatiile fiscale accesorii (majorari, dobanzi si penalitati) calculate pana la data executarii integrale a platii.

In vederea achitarii acestor sume, judecatorii au dispus mentinerea sechestrului asigurator pus pe bunurile si conturile inculpatilor si firmelor condamnate in dosar.

Totodata, in cazul sotilor Nemes, instanta a decis confiscarea speciala cu privire la suma de 13.212.000 dolari SUA.

Decizia nu este definitiva si poate fi atacata cu apel.

Ultimele stiri