23.9 C
București
vineri, martie 29, 2024
AcasăDosarCine a fost ADEVARATUL comisar Moldovan, inspectorul Alimanescu - spaima gangesterilor bucuresteni...

Cine a fost ADEVARATUL comisar Moldovan, inspectorul Alimanescu – spaima gangesterilor bucuresteni din anii 45

in:

Stiri pe acelasi subiect

Crima cu tenta politica in cartierul Aviatiei din Bucuresti

Scene de groaza in cartierul Aviatiei din Bucuresti unde...

Se anunta ninsori slabe in Bucuresti si in tara

Se anunta ninsori slabe in Bucuresti si in tara...

Bucurestiul, la sfarsitul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, era la fel de inspaimantator ca Chicago-ul in anii 30. Romania, implicit Bucurestiul, se zbatea in saracie crunta si lipsuri de tot felul. Armata Sovietica devalizase, in trecerea ei catre Berlin, si ultimele resurse si rezerve. Furau orice, de la haine si  bijuterii pana la mancare.

inspectorPe strazile Bucurestiului erau frecvent raportate jafuri ale militarilor rusi, dar in haosul vremii nimeni nu lua nicio masura. In aceste conditii bandele de hoti autohtoni devin virulente, cu atat mai mult cu cat armele se gaseau peste tot. Hotii incep sa dea spargeri la magazinele de bijuterii si depozite, unii imbracati chiar in uniforme sovietice, profitand de faptul ca se stia ca acestia jefuiesc constant. Politia, care pana atunci controlase cu succes bandele de hoti, incepe sa nu mai faca fata.

Presa vremii relata aproape in fiecare zi despre jafuri, crime si violuri. Tot in aceasta epoca incepe sa omoare si sa violeze si Florea Rimaru, tatal criminalului Ion Ramaru, care si-a copiat parintele comitand acelasi tip de infractiuni si care a ingrozit Bucurestiul, mai tarziu, in anii 70.

Comunistii, care ajunsesera deja la putere, considerau pe unii comisari de politie si jandarmi potrivnici regimului. Ministerul de Interne fusese deja preluat de ei si epurasera institutia de cei pe care ii considerau dusmani si incep sa recruteze noi cadre. Printre cei chemati se numara si infractori pe care comunistii ii cunoscusera in perioada in care partidul era in ilegalitate si multi membrii prin puscarii. Comunistii le-au promis interlopilor ca daca vor intra in politie si vor sprijini actiunile ministerului, vor scapa de condamnari si caziere. Mai multi dintre acestia dau curs apelului lansat de minister.

In aceasta perioada Eugen Alimanescu este recrutat si se infiinteaza Brigada Fulger. El fusese telegrafist pe frontul de est si decorat pentru faptele sale, iar in 1945 intra in partidul comunist. Comisarul isi recruteaza singur oameni si creeaza rapid o retea de informatori care il tinea la curent cu tot ceea ce se intampla pe strada. Erau dotati cu masini si arme iar modul de operare era unul brutal. In momentul in care erau informati ca are loc o infractiune dadeau navala si deschideau focul fara mandat si fara avertisment. Preferau sa nu se ajunga la procese, care erau de lunga durata, si astfel ucideau de fiecare data cand prindeau infractorii asupra faptului.

Modul de operare a lui Alimanescu surprinde atit populatia dar mai ales infractorii. Presa relateaza pe larg si in termeni elogiosi actiunile Brigazii Fulger condusa de comisarul Eugen Alimanescu.

In scurta vreme comisarul isi capata reputatia de om care face dreptate, justitiarul pe care toata lumea il astepta. Succesul lui Alimanescu se datoreaza in primul rand protectiei si ajutorului pe care le primeste din partea unor inalti functionari comunisti. Acestia ii puneau la dispozitie toate informatiile de care avea nevoie si toata infrastructura necesara.

Nu de putine ori s-a intamplat ca lesurile infractorilor sa fie lasate pe strada, pentru mai multe zile, cu scopul de a atrage atentia interlopilor si de a-i intimida.

Pana la un punct, Brigada Fulger si comisarul Alimanescu se asemanau cu echipa agentului federal Eliot Ness care a reusit sa il aresteze pe Al Capone, in anii 30.

Brigada a fost de multe ori chemata si in alte zone din tara ca sa prinda infractori si gangsteri. Ziarele deschideau editiile cu ultimele ispravi ale lui Alimanescu iar acesta devine un soi de erou al timpurilor.

Sursa: jurnalul.ro

Ultimele stiri