Dosar
La scoala ne invata ca a fost VITEAZ. In realitate, Mihai Viteazul a fost URAT de toata lumea!

Marele domnitor Mihai Viteazul, numit de crestinii din Balcani drept „steaua lor rasariteana”, sau eliberatorul, datorita campaniilor sale militare de succes, a fost un domnitor nu foarte iubit de popor. Si asta nu datorita averii sale imense, obtinute intr-un timp foarte scurt, din comertul cu vite si cu giuvaieruri, ci a eforturilor sale de inzestrare a armatei, cu costuri imense pentru norodul din ce in ce mai saracit.
La sfarsitul secolului al XVI-lea, razboaiele nu se mai duceau doar cu sabii si armate formate in majoritate din tarani, ci aparusera tehnici moderne, respectiv pusti si tunuri de precizie, iar soldatii erau adevarati profesionisti, sau mercenari, cum se mai numeau ei, platiti sa stie sa manuiasca bine armele de foc. Din acest motiv, Mihai Viteazul si-a dorit sa fie in rand cu lumea civilizata, iar acest lucru a presupus costuri care s-au repercutat asupra starii taranilor, din ce in ce mai saraciti.
„Mihai Viteazul si-a purtat razboaiele cu boierii din jurul lui, cu cetele pe care acesti boieri le-au putut aduna de pe anumite mosii, cu cativa razesi, dar mai cu seama, din pacate, cu lefegii straini, iar acestia costau scump. Avem pastrate toate statele de plata, stim exact cine au fost. Stim cati mercenari sarbi, albanezi, unguri sau secui a avut Mihai Viteazul”, scrie istoricul Neagu Djuvara in lucrarea „O scurta istorie a romanilor povestita celor tineri”.
Pe de alta parte, cruciadele duse de acesta impotriva Imperiului Otoman au aparut si pe un fond destul de apasator prin care trecea poporul din Moldova si Muntenia, din ce in ce mai asuprit de turci, prin birurile impovaratoare stabilite de sultanul unui imperiu aflat la randul sau in decadere economica. Oamenii munceau numai sa plateasca impozite la „Inalta Poarta”, fara sa le mai ramana ceva din recolte, fapt pentru care, cautand o protectie, taranii liberi prefera sa devina dependenti de marii boieri.
„Legatura” lui Mihai Viteazul Situatia taranilor s-a inrautatit si mai mult la sfarsitul anilor 1595, prin aplicarea unei legi care a creat controversa, numita „Legatura” lui Mihai Viteazul, prin care „rumanii” erau legati de glie, care nu schimba situatia economica a acestora, ci doar consfintea din punct de vedere juridic o stare deja existenta. Practic, taranii nu mai puteau sa fuga de pe o mosie pe alta, ci erau nevoiti sa ramana acolo unde erau deja, interzicandu-li-se sa-si mai caute alti stapani. Era o lege care servea intereselor boierilor, acestia folosind-o din plin pentru a-si instaura un regim puternic, bazat pe acumularea de averi.
„Cred ca trebuie judecat in contextul epocii si tinand cont de ansamblul actiunilor lui. A legat taranii de glie, dar a tinut si piept turcilor. A impus dari mai mari pentru a-si intretine armata, dar stapanind pentru scurt timp si Tara Romaneasca, si Transilvania, si Moldova a creat un precedent pe care mai tarziu altii l-au folosit ca simbol al unitatii”, sustine profesorul de istorie Gabriela Obodariu, de la Colegiul National „Al. I. Cuza” din Focsani.
Stilul dictatorial al lui Mihai Viteazul si masurile lui antipopulare au dus la crearea unei puternici framantari in randul taranimii, care s-a revoltat sub diverse forme, plecand de la nesupunere si pana la alcatuirea de cete de haiduci. Istoricii spun ca este foarte posibil ca aceasta stare de tulburare interna, din anul 1600, sa grabeasca, intr-un fel sau altul, sfarsitul sau. Probabil ca din aceasta cauza, timp de peste doua secole, figura lui Mihai Viteazul nu a fost una pozitiva in istoriografia romaneasca, rolul sau important pe care l-a jucat in istorie,m de unificator al romanilor, este descoperit de istoricul Nicola Balcescu, in lucrarea „Romanii supt Mihai-Voievod Viteazul”.
Sursa: adevarul.ro
Dosar
Încă o țeapă marca PSD: Ieftinirile imense anunțate de Consiliul Concurenței, de până la 49%, s-au evaporat!

La începutul lunii septembrie Consiliul Concurenței a anunțat, printr-un comunicat de presă, că prețurile medii ale alimentelor de bază vizate de ordonanța „ieftinirii” au scăzut „cu până la 49%” în marile lanțuri. INS contrazice, factual, datele.
În august produsele alimentare au fost, în medie, cu două puncte procentuale mai ieftine decât în iulie, conform Institutului Național de Statistică (INS), singura instituție abilitată să măsoare inflația, după o metodologie agreată inclusiv cu Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Europene.
Săptămâna trecută Consiliul Concurenței a anunțat ca un imens succes „ordonanța ieftinirii”, care ar fi adus, susține instituția, ieftiniri consistente: 49% la prune, 37% la roșii, 37% la ceapă, 32% la cartofi și lista continuă.
Printre exprimările problematice se numără mai ales acel „până la”, care, în mod evident, se referă la un anumit produs, dintr-un anumit magazin, nereprezentativ pentru consumul general al populației chiar și în ceea ce privește cele 14 alimente de bază incluse de Guvern pe lista ordonanței „ieftinirii”.
Mai mult, comparația este făcută cu luna iunie, nu cu cea precedentă aplicării ordonanței, ceea ce înseamnă, simplu spus că adună și ieftiniri care nu au legătură cu ordonanța.
INS prezintă situația reală, reprezentativă la nivelul întregii populații: alimentele s-au ieftinit, în medie, cu 2%
Din datele oficiale ale INS însă rezultă că analiza Consiliului fie este greșită integral, fie este total nereprezentativă pentru consumul de alimente din România.
Astfel, în august față de iulie (prima lună în care s-a aplicat ordonanța de reducere a marjelor de profit pe lanțul de distribuție a alimentelor față de luna precedentă) cele mai mari ieftiniri oficiale s-au înregistrat la: făină – 16,97%, „alte legume și conserve din legume” – 13,79%, cartofi – 13,24%, mălai – 13,16%, ulei comestibil – 7,64%.
Diferențele dintre cele două raportări pot fi explicate în felul următor: Consiliul Concurenței a luat ca punct de reper luna iunie, nu iulie (nu este clar de ce – raportarea corectă statistic fiind la luna precedentă aplicării ordonanței), a luat în considerare o serie foarte limitată de produse (probabil cele cu cele mai mari ieftiniri) și s-a limitat la prețurile din unele mari lanțuri de magazine (nu toată populația cumpără alimente de la marile lanțuri și cu siguranță nu cumpără unul și același produs).
Sursa: StirilePROTV
Dosar
România își întărește masiv forțele din Marea Neagră

Reprezentanţii Forţelor Navale Române au anunţat că, până în data de 29 septembrie continuă, activităţile de recrutare pentru posturi de soldaţi şi gradaţi profesionişti.
“Forţele Navale Române, alături de celelalte structuri din Ministerul Apărării Naţionale, desfăşoară în această perioadă, până vineri, 29 septembrie 2023, activităţi de recrutare a tinerilor, pentru posturile de soldaţi şi gradaţi profesionişti, în limita locurilor rămase neîncadrate. Înscrierea se poate face până la data de 29 septembrie 2023, iar termenul final de întocmire a dosarelor de candidat este 2 octombrie 2023”, au precizat reprezentanţii Forţelor Navale, conform news.ro
Sursa citată a menţionat că informaţii referitoare la oferta profesională şi condiţiile de recrutare, de selecţie şi de repartiţie sunt furnizate de către personalul recrutor din unităţile militare şi personalul birourilor informare-recrutare din judeţele sau sectoarele Municipiului Bucureşti în care candidaţii îşi au domiciliul.
Condiţiile şi criteriile generale de recrutare, pe care trebuie să le îndeplinească candidaţii care optează pentru dobândirea calităţii de soldat sau gradat profesionist în activitate, se regăsesc pe pagina de internet https://www.recrutaremapn.ro/sgp.php.
Conform planului de recrutare al Statului Major al Forţelor Navale, candidaţii pentru posturile din Forţele Navale Române pot opta să încadreze funcţii la bordul navelor militare sau în unităţi militare din oraşele şi localităţile Constanţa, Mangalia, Tulcea, Tuzla, Babadag, Sulina, Midia, Sfântu Gheorghe, Codru, Gura Portiţei, 2 Mai, Slava Cercheză, Murfatlar şi Sinoe.
Dosar
Politistul prins ca vindea cocaina imbracat in uniforma vine dintr-o familie de oameni ai legii

Ies la iveală detalii șocante despre polițistul brașovean care a fost prins când vindea cocaină. Acesta nu numai că este și consumator, dar provine dintr-o familie bogată, iar tatăl său era tot polițist. Mai mult, ar fi avut și renumele de „scandalagiu”, potrivit unor oameni din anturajul său.
Surse apropiate lui Remus Bertea, politistul de 25 de ani din Brașov prins în timp ce încerca să vândă cocaină, au declarat pentru Aktual 24 că acest provine dintr-o familie foarte înstărită din oraș.
Sursele au declarat ca polițistul și-ar dorit să intre in trupele speciale, dar a fost respins. El a petrecut o perioadă de proba la mascați și era considerat un sportiv bun, dar apoi comandatul trupelor de intervenție a primit sesizări că Bertea este „scandalagiu”. „Avea pe Facebook postări cu shoturi si nu prea părea serios”, au subliniat sursele.
De asemenea, polițistul nu numai ca vindea droguri, ci este si consumator de droguri, au precizat sursele.
Polișitul a fost prins, joi, în flagrant, în Brașov, cu o cantitatea impresionantă de substanțe interzise. Ar fi vorba despre aproximativ 1 kilogram de cocaină, susțin sursele citate. S-ar părea că acesta este polițist la Secția 5, iar în momentul flagrantului era în timpul său liber.
Nu puține sunt vocile din rândul colegilor polițiști care spun că acesta era cunoscut pentru viața sa în afara legii.
Compartimentul de Relații Publice al Inspectoratului de Poliție Județean Brașov a transmis joi că „cel în cauză a fost destituit din funcție și nu mai deține, în prezent, calitatea de polițist în cadrul I.P.J. BRAȘOV.”
-
Bucurestio săptămână in urma
Primaria Sectorului 6 olimpica la achizitii viteza! Zeci de achizitii directe intr-o ora cu aceeasi firma!
-
Economie3 săptămâni in urma
Educatia vine din familie! Peste jumatate din romani au invatat comportamentul responsabil din familie
-
Sibiu3 săptămâni in urma
Trei pakistanezi, principalii suspecti pentru moartea afaceristului sibian Adrian Kreiner
-
Arad4 săptămâni in urma
Asasinatele la comanda iau amploare in Romania! Anchetele bat pasul pe loc!
-
Politica3 săptămâni in urma
Berceanu: PNL poate avea soarta PNTCD! Scenariu sau realitate?
-
Sibiu3 săptămâni in urma
Noi piste in crima de la Sibiu. Pakistanezii erau de fapt un infractor roman din Belgia!
-
Sport4 săptămâni in urma
Rezumat Video: Kosovo invinge Israel. Romania are din nou sansa sa mearga la Euro!
-
Salaj4 săptămâni in urma
Din teatrele de operatiuni in pietele de zarzavaturi: Ciuca ia pulsul electoratului la fel ca Ciolacu