19.9 C
București
sâmbătă, aprilie 27, 2024
AcasăEconomieCine ar putea prelua Oltchim? Alte combinate similare celui din Valcea reusesc...

Cine ar putea prelua Oltchim? Alte combinate similare celui din Valcea reusesc sa faca profit

in:

Stiri pe acelasi subiect

INCENDIU DEVASTATOR la combinatul OLTCHIM din Rm. Valcea!

Un incendiu de proporții a izbucnit, marți seara, pe...

PCC SE si Fortissimo Capital se retrag din privatizarea Oltchim!

PCC SE, principalul actionar privat al SC Oltchim SA...

Topul celor mai mari angajatori din economie!

Primele zece companii din Romania au in total 165.000...

Esuarea privatizarii Oltchim a ridicat multe semne de intrebare in legatura cu soarta combinatului chimic din Valcea.

Multi s-au grabit ca spuna ca s-a ajuns intr-o situatie fara iesire, iar firma nu mai are nicio sansa de redresare, prin urmare statul ar trebui sa o inchida. Lucrurile insa nu trebuie privite atat de dramatic avand in vedere ca sunt investitori strategici interesati de compania din Romania.

Una dintre variantele vehiculate in ultimele zile este compania azera Socar. Site-ul postului Radio Romania Actualitati scrie ca Azerbaidjanul ia in calcul o preluare a firmei din Romania. La întrebarea redactorului Radio România Actualităţi, Carmen Gavrilă, dacă Azerbaidjanul este interesat de Oltchim, ministrul adjunct de externe al Azerbaidjanului, Araz Azimov a declarat în exclusivitate, că în discuţiile cu oficialii români a apărut şi numele combinatului. Ministrul azer a precizat că detaliile urmează să fie în continuare discutate, dat fiind că deocamdată în România urmează alegeri parlamentare.

Si nu este singurul nume vehiculat.De curand, in media din tara noastra au aparut informatii, pe surse, legate de faptul ca o delegaţie, condusă de ambasadorul Federaţiei Ruse în România, Oleg Malginov, a mers la Ministerul Economiei, pentru a discuta despre situaţia combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea cu reprezentanţii instituţiei.Zvonurile aparute in presa au fost negate de partea rusa, dar un asemenea comportament este de inteles avand in vedere importanta negocierilor. Interesul pentru Oltchim este unul cat se poate de real, premierul Victor Ponta aratand , la sfarsitul lunii septembrie, ca a existat o mare companie rusă care şi-a exprimat intenţia de a participa la privatizarea Oltchim, dar care s-a retras în ultimul moment, “când a văzut circul politic al lui Dan Diaconescu”. Ponta a arătat că este vorba despre compania TISE, care ar putea să participe din nou la o licitaţie pentru combinat.

Pana cand privatizarea combitatului se va relua, Ministerul Economiei va înfiinţa o societate comercială, care va avea drept obiect de activitate intermedierea comerţului cu ridicata şi care ar putea viza şi producţia Oltchim.

Guvernul a adoptat o OUG prin care Ministerul Economiei va demara procedurile prevăzute de lege pentru înfiinţarea unei societăţi comerciale – persoană juridică, cu capital social integral de stat – având ca obiect principal de activitate activităţi de intermediere în comerţul cu ridicata. Înfiinţarea acestei societăţi vine ca urmare a aderării Federaţiei Ruse la Organizaţia Mondială a Comerţului, ceea ce creează premisele unei noi pieţe de desfacere pentru produsele româneşti cu influenţă directă asupra balanţei valutare şi asupra bugetului de stat”, a spus purtătorul de cuvânt al Guvernului, Andrei Zaharescu, la finalul şedinţei de guvern de ieri.

Reprezentantul Executivului a motivat aceasta decizie mentionand noile oportunităţi de afaceri pe piaţa Federaţiei Ruse şi a statelor afiliate acesteia – aproximativ 300 de milioane de consumatori. “ In aceste conditii se impune luarea unor măsuri urgente pentru facilitarea comercializării produselor operatorilor economici români din toate sectoarele de activitate”, a explicat Zaharescu. El a afirmat că “societatea comercială care are ca obiectiv intermedierea comerţului cu ridicata se referă la foarte multe societăţi”, nu strict la Oltchim, dar că poate ajuta acest combinat. “Este inclusă evident şi producţia de la Oltchim, fiind vorba de orice societate”, a admis Zaharescu.

Daca Romania ar gasi un investitor strategic dispus sa transforme Oltchimul intr-o afacere profitabila, atunci lucrurile s-ar putea schimba radical pentru compania din Valcea. Exista un multe exemple de firme din Europa cu o activitate similara celei din Romania care reuşesc să supravieţuiască şi chiar să înregistreze mari profituri.Site-ul Yahoo!News a prezentat o analiza a principalele combinate din Europa.

Potrivit jurnalistilor, firma Sika, din Irlanda, care reuşeşte să obţină profituri an de an, din produse chimice pentru industrie şi construcţii este un bun exemplu. În 2011, profitul net al grupului (Sika are afaceri şi în afara Irlandei, prin participarea ca acţionar la alte companii din domeniu) a fost de circa 200 de milioane de euro, după cum arată raportul financiar. Un alt exemplu este Sochinaz, un combinat elveţian care a fost cumpărat, în 2001, de grupul Bachem. Toţi angajaţii de la Sochinaz, producători de ingrediente farmaceutice, au fost păstraţi în noua structură. În 2010, Bachem a înregistrat vânzări de 125 de milioane de euro şi ajunsese la un număr de 558 de angajaţi.

Nici spaniolii de la Curtin SA nu o duc deloc rău, în ciuda situaţiei delicate prin care trece Spania. Fondată în 1978, compania care produce în special substanţe chimice pentru industria pielăriei şi blănăriei s-a extins în 35 de ţări, din Asia, Europa şi America de Sud.

 

 

 

Ultimele stiri