Acasă Cultura Cine da si cine incaseaza publicitatea online in Romania

Cine da si cine incaseaza publicitatea online in Romania

210

Piata de publicitate online din Romania genereaza anual venituri de peste 86 de milioane de lei. Marile agentii de publicitate au restructurat diviziile online externalizand reclama pe internet catre firme dedicate acestei activitati. Va prezentam topul agentiilor de publicitate si al editorilor online, dupa cifra de afaceri din ultimul bilant fiscal.

Cine conduce publicitatea din Romania

Dincolo de deumirile agentiilor de publicitate care furnizeaza reclama, ale caror branduri s-au facut deja cunoscute, se afla oameni care decid unde se directioneaza zeci de milioane de euro in piata publicitatii catre firme specializate in editurile online. Daca agentiile au avut profituri consistente editorii au mers mai mult in pierdere sau pe profituri nesemnificative in anul 2010. Agentia cu cea mai mare cifra de afaceri a fost B.V. McCann-Erickson, care a avut profit de 6,5 milioane de euro la o cifra de afaceri de 186 de milioane de lei. Compania este administrata de Bogdan Valentin Enoiu si are ca actionar majoritar firma olandeza IPG HOLDINGS NETHERLANDS B.V., care are 62,3% din actiuni. Restul participatiilor revin lui Bogdan Enoiu (18,2%), Dorin Dersidan (9%), Silviu Sefer (5,9%) si Adrian Antonius Botan (4,6%).

La mare distanta se afla pe locul doi in top agentia Mercury360 Communication cu o cifra de afaceri de 72 de milioane de lei si profit de 5,1 milioane lei. Administratorul afacerii este Radu Gabriel Miu, iar pachetul majoritar (53,8%) este detinut de DORNDEN HOLDINGS LIMITED din Insulele Man. Restul actunilor apartin lui Radu Gabriel Miu (38,2%) si Michael Nicholas Hunt cu 8%.

Leo Burnett & Target s-a situat pe locul trei ca cifra de afaceri cu 58 de milioane de lei, desi profitul a fost de numai 1,2 milioane de lei. Firma este controlata de Ioana Iordache (48%) si Stefan Iordache (13%). Ceilalti actionari sunt PUBLICIS GROUPE HOLDINGS B.V. din Olanda cu 34% din actiuni si Bogdan Naumovici cu cinci procente.

Locul patru este ocupat de Odissey Communication cu cifra de afaceri de 48 milioane lei si 0,98 milioane profit. Proprietarul pachetului majoritar este compania elvetiana DP HOLDING SA (60%), iar administratorul si detinatorul restului de actiuni este Florentina Diana Flutur.

Liviu Theodor Dumitrescu are 99% din actiunile agentiei Red Lion Advertising a carei cifra de afaceri a fost de 44 de milioane de lei si profit de 1,6 milioane de lei.

Profituri pe linie pentru agentiile de publicitate online

Cea mai profitabila companie pe segmentul publicitatii web este I Leo Marketing Interactive si regaseste o parte dintre actionarii Leo Burnett & Target, dar in alta componenta. I Leo a strans in 2010 o cifra de afaceri de 6,9 milioane de lei, iar profitul a fost de aproape un milion de lei. Actionarii sunt Stefan Iordache (38%), Constantin-Mugur Patrascu (45%), Bogdan Naumovici (6%), Cosmin Adrian Nastasa (5%) si Roxana Dumitru cu 6%.

Locul doi in topul regiilor care furnizeaza publicitate online este obtinut de Hyperactive SRL care a inregistrat afaceri de 4,3 milioane de lei cu toate ca profitul a fost de aproximativ 30.000 de lei. |n spatele Hyperactive se afla Lowe & Partners cu 40% din actiuni, Initiative Media cu 40% si Alexandru Visa (20%).

Kinecto a avut afaceri de 4,3 milioane de lei, din care 600.000 de lei a fost profitul. Proprietarii agentiei sunt Radu Ionescu si Dragos Grigoriu in procente egale.

Senior Interactive este in primele patru companii specializare in furnizarea de publicitate online si a reusit sa stranga venituri de 3,6 milioane lei dar profitul a fost de numai 50.000 de lei. Victor Mihail Tataru detine 82% din participatie, alaturi de Daniel Ionut Ciubotariu (10%), Florin Paul Secanu (6%) si Adrian Chirila cu doar doua procente.

La ce firme au ajuns banii din publicitate web

Principalii editori care au primit bani din publicitatea web sunt Active Soft, societate care a avut o cifra de afaceri de 16,8 milioane de lei si profit de jumatate de milion. Actionarul majoritar este societatea Romarta S.A. cu 99%, dar participatii minore mai au si companiile Metex Big S.A., RMRT Mag S.A. si Bil Porto Met S.A.. Administratorul firmei este Gabriel Andrei Techera, iar persoana juridica desemnata sa administreze societatea este Assets Management Consulting SRL. Printre domeniile de internet cunoscute inregistrate pe Active Soft se afla www.e-transport.ro sau www.sfatulmedicului.ro. De departe sfatulmedicului.ro este cel mai important produs al companiei avand in fiecare zi peste o suta de mii de vizitatori unici.

Meidapro Interactiv, actuala Apropo Media este o parte a trustului MediaPro, actionarul majoritar fiind societatea Alleria Management (95%), iar celelalte cinci procente se afla in psosesia lui Adrian Sarbu. Societatea a avut pierderi de peste 2,4 milioane lei, chiar daca cifra de afaceri s-a situat la 16,8 milioane de lei.

Locul trei in topul editorilor este ocupat de Arbointeractive cu cifra de afaceri de 13,5 milioane de lei si pierderi de 0,8 milioane lei. Firma are capital integral german, fiind proprietatea ARBOMEDIA DEUTSCHLAND GMBH. |n Romania este administrata de Paul Calin Rotarus.

Cum se prezinta piata locala a publicitatii online

Potrivit unui studiu realizat de IAB Romania, asociatie care are ca scop dezvoltarea activitatii in domeniul internetului si al serviciilor de publicitate on-line valoarea totala a pietei de publicitate online in Romania a atins in anul 2010 cifra de 86 milioane lei (20,4 milioane Euro la un curs mediu anual de 4.2099 RON/euro).

Cifra este cea mai mare inregistrata pana acum in 4 ani de colectare si raportare a informatiilor despre vanzarile de publicitate online de la principalii furnizori din piata. Valoarea raportata a pietei de publicitate online a crescut cu 32% fata de anul 2009 (aproximativ 65 de milioane lei) si cu 19% fata de valoarea din 2008 (72,4  milioane lei).

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos