Cine e hotul in contractul Bechtel? Nastase ca l-a semnat sau Boc ca l-a renegociat?

Despagubirile de sute de milioane de euro pe care statul roman trebuie sa la plateasca in cazul autostrazii Trasnsilvania a aprins un nou scandal. Emil Boca acuza PSD-ul ca a semnat in 2004 un contract fraudulos cu Bechtel, in vreme ce Victor Ponta spune ca era un contract foarte bun daca s-ar fi respectat.

 

 

Pacatele lui Nastase… pe gura lui Boc!

„Pacatul originar” in cazul Bechtel este contractul incheiat in 2004 de Guvernul PSD pentru construirea Autostrazii Transilvania, documentul fiind „cel mai scandalos si fraudulos din istoria Romaniei”, incheiat „in totalitate” in defavoarea statului roman, afirma fostul premier Emil Boc.

„Vad ca toata lumea vorbeste de situatia legata de Bechtel, dar nimeni nu merge la pacatul originar, care este incheierea contractului din 2004, de catre Guvernul PSD de atunci, care este cel mai scandalos si fraudulos contract din istoria Romaniei care s-a incheiat vreodata. Este inadmisibil sa se ia in analiza 5 kilometri din cei 415 kilometri, sa faci un calcul pe hartie, mazgalit, si sa multiplici cu 415 si sa spui ca acesta este valoarea contractului”, a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, fostul premier Emil Boc.

El a spus ca o a doua greseala este ca acel contract a fost facut in totalitate in defavoarea statului roman, „toate garantiile posibile”, de penalitati, fiind in favoarea Bechtel si nicio garantie si siguranta pentru statul roman.

„De parca cineva de la Bechtel l-a facut (contractul -n.r.) si doar cineva de la noi l-a semnat. Este un contract beton facut pentru Bechtel”, a spus Boc, sustinand ca reprezentantii Guvernului pe care l-a condus au purtat negocieri „dure” cu Bechtel pentru rezilierea contractulu, urmand ca partea americana sa finalizeze doar tronsonul Suplacu de Barcau – Bors, de 64 de kilometri.

 

Boc: „Am evitat penalitati de 1 milion de euro pe saptamana”

„Am evitat plata de penalitati pentru statul roman, altfel trebuia sa platim un milion de euro pe saptamana, conform contractului. Sova este un mare povestitor, dar nu a facut nimic. A vrut sa isi arate muschii, a vrut sa rezilieze si partea de la Suplacu de Barcau si vazand asta Bechtel le-a aratat contractul, iar atunci Sova si-a retractat declaratia. Noi am fost tot timpul la mana Bechtel cu contractul. Au fost prevederi atat de dure si neatacabile din partea statului roman, incat singura cale era ori platesti despagubiri la Bechtel, ori negociezi cu ei”, a mai afirmat Boc.

Fostul premier a adaugat ca valoarea despagubirilor catre Bechtel se ridica la cateva sute de milioane de euro.

 

Ponta sugereaza prostia lu Dobre

Contractul cu compania americana Bechtel privind constructia autostrazii Transilvania trebuie reziliat din cauza prostiei celor care au condus in 2005 Ministerul Transporturilor si care, in loc sa aplice un contract foarte bun, au inceput renegocieri si tergiversari, a declarat, marti, premierul Victor Ponta.

In 2005, in Guvernul Tariceanu, Ministerul Transporturilor a fost condus de catre Gheorghe Dobre din partea PD.

„In 2005, din cauza prostiei celor care au condus atunci Ministerul Transporturilor – sper ca e vorba doar de prostie si nu de altceva – in loc sa se aplice un contract care era foarte bun, au inceput renegocieri, tergiversari, regandiri, recalculari si uite ca am ajuns dupa aproape zece ani sa nu se mai intample nimic”, a spus Ponta.

Contractul cu Bechtel privind constructia autostrazii Transilvania ar urma sa fie reziliat in urmatoarele zile, dupa ce vor mai fi stabilite unele detalii, Corpul de Control al premierului urmand in acelasi timp sa verifice derularea contractului de la data incheierii si pana in prezent.