7.2 C
București
vineri, februarie 23, 2024
AcasăStirea zileiHarghitaCine e tapul ispasitor pentru pentru tragedia de la Odorheiu Secuiesc?

Cine e tapul ispasitor pentru pentru tragedia de la Odorheiu Secuiesc?

in:

Stiri pe acelasi subiect

Laszlo Sandor, patronul firmei SC LARENO FA SRL a fost gasit tap ispasitor pentru ca lucra fara contract la internatul liceului din Odorheiu Secuiesc ce s-a daramat ucigand un copil si ranind mai multi copii. De fapt situatia nu este singulara in Romania. Mii de scoli din Romania sunt in paragina, desi se fac spoieli costisitoare in fiecare vara. De exemplu anul acesta scolar aproape 3.800 de scoli au functionat fara autorizatie de securitate la incendiu. Cateva mii inca au toaleta in curtea scolii, iar alte cateva mii stau sa cada deoarece nimeni nu a mai facut lucrari de consolidare.

Reprezentantii Arhiepiscopiei Romano – Catolice, institutia care este proprietarul cladirii si beneficiarul lucrarii ar fi trebuit sa desemneze un diriginte de santier care sa supravegheze executia, dar a mers pe incredere.

Laszlo Sandor este un om de afaceri prosper, cunoscut in Harghita. Firma lui de constructii are o cifra anuala de afaceri de circa 7 milioane de lei si a facut multe lucrari pentru bisericile si primariile din zona. Pe platformele de licitatii publice, societatea SC LARENO FA figureaza, in ultimii doi ani, cu 29 de contracte din bani publici. Chiar si la liceul Tamasi Aron a mai lucrat iar directorul scolii a fost multumit.

Pe santier, in zona in care s-a sapat santul, ar fi fost cel putin doi muncitori cu excavatoare. Martorii identificati pana acum nu ar fi indicat prezenta vreunui inginer, iar despre Laszlo Sandor, in Odorheiu Secuiesc, se spune ca nu ar avea studii in domeniul constructii.

In Romania, legea ii pedepseste pe sefii de santier, cu inchisoare de la 2 la 7 ani, pentru ucidere din culpa, daca din cauza lor moare cineva ori cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau amenda, daca nu iau masuri de siguranta acolo unde lucreaza.

In practica insa rareori un astfel de inculpat ajunge dupa gratii. Surse juridice spun ca majoritatea pedepselor sunt cu suspendare. Opt luni de inchisoare ar fi primit seful de santier de la Pasajul Baneasa, pe care procurorii l-au gasit vinovat de moartea a trei muncitori in 2009. Iar un alt barbat a primit 1 an si 6 luni tot cu suspendare dupa ce un muncitor a murit electrocutat acum 2 ani pe santierul lui in Sectorul 1 din Bucuresti.
sursa stirileprotv.ro.

Ultimele stiri