25.1 C
București
vineri, mai 24, 2024
AcasăACTUALITATECine este americanul deghizat in bizon, care a devenit imaginea protestelor din...

Cine este americanul deghizat in bizon, care a devenit imaginea protestelor din Capitoliul SUA?

in:

Stiri pe acelasi subiect

Au fost doar cateva secunde, insa scena s-a transformat in simbol al asaltului violent asupra Capitoliului din Washington comis miercuri de simpatizanti ai presedintelui in exercitiu Donald Trump. Un barbat deghizat in bizon, cu o caciula de blana, cu coarne, si aflat la bustul gol a prezidat pentru scurt timp Senatul SUA, cu pumnul ridicat, in plin haos, comenteaza EFE, citata de Agerpres.

Protagonistul acestei scene rocambolesti este Jake Angeli, membru al QAnon, miscare conspirationista, care se prezinta sub numele de ‘Yellowstone Wolf’ (Lupul din Yellowstone) pe canalul sau de YouTube, unde sustine existenta unei presupuse retele de pornografie infantila si de trafic sexual cu minori condusa de democrati.

Prezenta sa la Capitoliu a devenit virala pe retelele sociale si a atras atentia a mii de persoane, care s-au intrebat de unde a aparut acest personaj care a fost intervievat de EFE in noiembrie 2020. Imaginea a avut un efect atat de mare incat mai multe publicatii nationale si internationale s-au referit la Angeli ca la unul dintre liderii care au luat parte la asaltul asupra Congresului american.

Nascut in Phoenix (statul american Arizona), Angeli, in varsta de 27 de ani – potrivit EFE, 32 de ani – potrivit mai multor publicatii americane, a discutat cu EFE in zilele care au urmat alegerilor prezidentiale din SUA din 3 noiembrie 2020, in fata centrului de votare si numarare a voturilor din comitatul Maricopa, din acest stat.

‘Yellowstone Wolf’ s-a autodescris drept ”un ales” trimis de QAnon, grup format pe forumurile de internet si care a fost etichetat de FBI drept o potentiala amenintare terorista interna.

Departe de a vorbi despre violente si cu un zambet care se intindea de la o ureche la alta, Angeli a explicat ca datoria lui este ”sa informeze” comunitatea despre diferitele scandaluri pe care le-ar baga sub pres Partidul Democrat, precum tratamentul aplicat persoanelor, amestecul in administratia americana sau frauda electorala impotriva lui Trump, scrie EFE.

Desi mai fusese vazut la alte mitinguri in favoarea presedintelui republican in exercitiu, zilele de protest din fata centrului de votare din Maricopa au reprezentat prima sa mare aparitie publica, in care a reusit sa atraga atentia celor mai importante mijloace de informare in masa din SUA.

In acest context, Angeli a sustinut ca intentia sa era ”sa apere voturile lui Trump in Arizona”, asa cum au facut alti mari lideri istorici.

”Incercam sa contrazicem discursul global conform caruia Biden a castigat prin intermediul nesupunerii civile, asa cum au facut-o Gandhi, Iisus sau Martin Luther King”, a declarat el atunci, avand pictat pe chip drapelul SUA.

Mesajul sau in direct a prins in randul sustinatorilor lui Trump prezenti la protestele din Arizona. Astfel, Angeli s-a transformat intr-unul dintre oratorii principali ai fiecarui eveniment care a avut loc in Phoenix in acea saptamana, fie in fata centrului de votare din Maricopa, fie in fata primariei, fie in fata Capitoliului statal.

Aceste expuneri repetate l-au transformat intr-unul din protagonistii ”apararii voturilor” lui Trump, pe acelasi nivel cu crainicul de radio ultraconservator Alex Jones.

In mai putin de doua luni, Angeli a ajuns din gradinile Capitoliului din Arizona pe cunoscuta esplanada de pe Capitoliul din Washington D.C., unde a sustinut si acolo cateva discursuri inainte de asaltul violent de miercuri. Dupa ce a intrat in cladirea federala si a reusit sa ajunga in Senat impreuna cu tovarasii sai, ‘Yellowstone Wolf’ a prezidat pentru scurt timp camera superioara a Congresului american, imortalizat intr-o imagine care va intra in istorie.

Ultimele stiri