Cine iubeste pe Domnul, acela isi aduce aminte intotdeauna de El, iar aducerea-aminte de Dumnezeu naste rugaciunea – Sfantul Siluan Athonitul

35

Sfantul cuvios Siluan Athonitul este un sfant de origine rusa de la Muntele Athos, a carui pomenire se savarseste in ziua de 24 septembrie.

Cuviosul Siluan (Simeon Ivanovici Antonov) s-a nascut in 1866 intr-o familie modesta de tarani rusi, alcatuita – pe langa parinti – din cinci baieti si doua fete. Tatal lui Simeon, un om plin de adanca credinta, blandete si de multa intelepciune, ii este primul model in viata sa launtrica.

Inca de mic copil, Simeon si-a pus in gand – avea doar patru ani – ca atunci „cand va fi mare sa caute pe Dumnezeu in tot pamantul”. Auzind mai apoi de viata sfanta si minunile savarsite de Ioan Zavoratul (un sfant rus contemporan) tanarul Simeon si-a dat seama ca „daca exista Sfinti, inseamna ca Dumnezeu e cu noi si n-am nevoie sa strabat tot pamantul sa-L gasesc.”

De indata ce si-a dat seama ca a gasit credinta – implinise 19 ani – Simeon, inflacarat de dragostea lui Dumnezeu, simte o prefacere interioara si atractia pentru viata monahala. Tatal sau este insa categoric: „Fa-ti mai intai serviciul militar, apoi esti liber sa te duci.”

Aceasta stare exceptionala a durat trei luni, dupa care l-a parasit. Tanarul Simeon, viguros si chipes, incepe sa duca o viata asemenea celorlalti tineri de varsta lui; o viata departe de sfintenia fiorului divin care il cercetase.

Dotat cu o fire robusta si cu exceptionala forta fizica, trece prin multe ispite ale tineretii; intr-o zi loveste pe un flacau din sat atat de puternic, incat acesta de-abia ramane in viata.

In valtoarea acestei vieti de pacat, prima chemare la viata monahala incepe sa se stinga. Intr-o zi, insa, este trezit dintr-un cosmar de glasul bland al Maicii Domnului, care inraureaza sufletul sau tulburat. Pana la sfarsitul vietii, Cuviosul Siluan i-a multumit Preasfintei Fecioare pentru ca a binevoit sa-l ridice din caderea sa .