Acasă Mediu Cine protejeaza ONG-urile verzi? Om de afaceri ramas invalid pe viata si...

Cine protejeaza ONG-urile verzi? Om de afaceri ramas invalid pe viata si dator 3 milioane de euro din cauza ONG-urilor!

110

Un om de afaceri a fost calcat cu masina de un ONG-ist aparator al naturii si s-a mai trezit si cu datorii de trei milioane de lei, tot din cauza militantilor pentru mediu si a justitiei romane. Cum a fost posibil? Totul a inceput pe 24 mai 2015, vand un grup de panicarzi verzi în frunte cu Gabriel Păun, șeful ONG-ului Agent Green, alături de un agitator local implicat în mai multe scandaluri gălăgioase, Alin Andrioni, au intrat in conflict cu omul de afaceri local, Bocea Mihalache și cu un grup de apropiați ai acestuia. Motivul: intenția demarării de către ultimul a unor lucrări la o microhidrocentrală pe râul Alb din Munții Retezat în dreptul satului Coroiești.

În busculada iscată agitatorul cu panicardul verde alături trece cu mașina peste omul de afaceri. În urma anchetei declanșate nimeni nu este arestat, deși omul de afaceri se alege în urma acestei cu un handicap de gradul I, cu afacerea intrată în insolvență, fiind nevoit să returneze către bancă și creditul luat pentru construirea microhidrocentralei. Ancheta este preluată de la parchetul local la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție unde, nici până acum la aproape doi ani de la incident, dosarul nu a fost finalizat și trimis în judecată.

Fiecare din cele două părți se acuză reciproc pentru declanșarea violențelor însă un lucru este cert: acesta este singurul incident care a implicat activiști de mediu care s-a soldat cu un om invalid pe viață, cu o afacere intrată în faliment și cu o anchetă penală care băltește cu perspective mici de a fi finalizată în curând, scrie voxpublica.realitatea.net.

Omul de afaceri acuză procurorii de părtinire și că “cineva a dorit să-i preia afacerea“

Firma ABI Automotion SRL deținută de omul de afaceri Bocea Mihalache ar fi trebuit să construiască o microhidrocentrală pe râul Alb din Munții Retezat. La șapte luni de la incidentul din mai 2015 a intrat în insolvență conform Buletinului Insolvenței din 12.02.2016. Procedura fusese deschisă cu trei săptămâni mai devreme chiar de către firma în cauză iar după pronunțarea deciziei Tribunalului pe 27.01.2016 un număr de 28 de creditori de la persoane fizice până la cele juridice s-au așezat la masa credală pentru a-și recupera banii de la firma debitoare. Procesul de insolvență este și acum pe rol, viitoarea ședință fiind fixată pe 22.02.2017.

Pe rolul instanțelor de judecată se mai află alte câteva zeci de procese cu “debitoarea ABI Automotion SRL“, toate aceste procese fiind demarate după incidentul din mai 2015.

Bocea Mihalache susține că procurorul de caz de la Parchetul de pe lângă ICCJ, Elena Gavadia, tărăgăneză dosarul fără nici un motiv. “Ancheta s-a oprit la doamna procuror Gavadia(…) Aștept reacția domniei sale să vedem până unde merge cu ascunderea realității. Consider că ancheta a fost mutată nejustificat la București și că este tărăgănată pentru a-i proteja pe Andrioni și Păun. Cu foarte mari insistențe din partea mea au demarat ancheta penală. Eu sunt acum invalid de gradul 1 conform deciziei medicilor – de la piept în jos nu mă mișc, sunt paralizat- și acum mă cheamă la INML să îmi verifice starea medicală însă i-am rugat să nu mă plimbe prin nămeți. Aștept un răspuns din partea lor”, afirmă omul de afaceri.

Tot el susține că acuzațiile activiștilor de mediu nu s-au verificat avansează chiar o teorie a conspirației conform căreia în spatele celor care l-au hărțuit s-au aflat grupuri de interese care au dorit să-i preia afacerea. “Gabriel Păun a venit aici în zonă reclamând că se taie ilegal lemn, și au făcut și plângeri penale și s-a văzut că nu s-a tăiat nici un pom de firma noastră și noi nici nu ne-am apucat de lucrări. Când eram la terapie intensivă activistul de mediu a dat declarații false în opinia mea comfort cărora ei au fost atacați însă nu a spus că în timp ce eram călcat cu mașina el filma în continuare. …Nici unul dintre cei doi, nici Andrioni și nici Păun, nu m-au sunat după incident…Ei mă hărțuiau de câteva luni în sensul să le dau afacerea cuiva. Toată povestea cu ONG-urile e doar o poveste, în spate e altcineva. Incidentul a durat foarte puțin. Se vede chiar din filmările lor că mă provocau, să-i lovesc…Eu am avut un credit de la Eximbank de 3 milioane de euro pentru construcția micohidrocentralei pe care l-am restituit, bine că nu am cumpărat utilaje. Vrei să dezvolți o afacere și uite ce s-a întâmplat”, susține Bocea Mihalache.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos