Acasă ACTUALITATE Ciolacu: „Este exclus sa ne mai gandim la alegeri”

Ciolacu: „Este exclus sa ne mai gandim la alegeri”

138

Presedintele PSD, Marcel Ciolacu, a anuntat miercuri noapte ca PSD va face tot ce ii sta in putinta pentru amanarea alegerilor parlamentare. Ciolacu tocmai a fost testat negativ dupa ce mai multi lideri PSD au anuntat ca au coronavirus.

„Am avut, fata de alti romani, noroc. Intram in contact cu oamenii. Pana la urma o sa ni se termine norocul.

Din punctul meu de vedere, presedintele si Guvernul sau au scapat total pandemia de sub control. La 4.000 de infectari pe zi este exclus sa ne gandim la organizarea de alegeri.

Luni deja legea in ceea ce priveste data alegerilor poate fi promovata in Parlament. (…) Dupa 4.000 de infectari mi se pare normal sa stam un pic de vorba, in primul rand, cu Guvernul, cel care organizeaza alegerile, sa ne prezinte un plan. (…) Proiectul de act normativ este deja depus de un coleg neafiliat si o sa il luam in discutii in comisii. Prima Camera sesizata este Senatul, dar concomitent eu as invita, in primul si primul rand, Guvernul sa ne explice”, a spus Marcel Ciolacu la Romania TV.

Si Victor Ponta  a anuntat, tot miercuri seara, ca vrea amanarea alegerilor pe termen nelimitat. „Nu vreau sa punem sanatatea dupa interesul politic (…). Imi doresc sa facem alegeri parlamentare in momentul in care putem stapani situatia sanitara”, a spus Ponta.

Fostul presedinte al Curtii Constitutionale Augustin Zegrean a declarat, miercuri seara, pentru Agerpres, ca alegerile parlamentare se vor desfasura pe 6 decembrie doar daca presedintele Klaus Iohannis trimite la reexaminare legea adoptata de Parlament, ca urmare a incetarii mandatului senatorilor si deputatilor alesi in anul 2016, si daca Parlamentul nu adopta un nou act normativ pana la data scrutinului.

Curtea Constitutionala a publicat, miercuri, motivarea deciziei prin care judecatorii au respins sesizarea presedintelui Klaus Iohannis si a Guvernului asupra Legii privind unele masuri pentru organizarea alegerilor pentru Senat si Camera Deputatilor, ca urmare a incetarii mandatului Parlamentului ales in anul 2016, aratand in document ca hotararea de guvern prin care a fost stabilita data alegerilor parlamentare pentru 6 decembrie, desi emisa cu respectarea legii in vigoare la data respectiva, isi inceteaza de drept efectele in urma intrarii in vigoare a actului normativ supus controlului de constitutionalitate, respectiv legea adoptata de Parlament.

„Legea inca nu a intrat in vigoare. Este la presedinte, presedintele are la dispozitie 10 zile pentru promulgare sau mai are la dispozitie sa ceara Parlamentului reexaminarea legii. Daca legea intra in vigoare inainte de 6 decembrie, se schimba totul, totul se reseteaza. Daca presedintele tine legea 10 zile si in data de 24 octombrie trimite legea in Parlament, Parlamentul se poate mobiliza sa o adopte foarte repede si atunci presedintele nu mai are decat 10 zile la dispozitie din nou sa o publice. Deci, e cam la mana presedintelui toata povestea”, a explicat Augustin Zegrean.

Actul normativ adoptat de Parlament prevede, printre altele, ca „data alegerilor pentru Senat si Camera Deputatilor ce vor fi organizate ca urmare a expirarii mandatului Parlamentului, aflat in curs de exercitare la data intrarii in vigoare a prezentei legi, se stabileste prin lege organica, cu cel putin 60 de zile inaintea datei alegerilor”.

Presedintele Iohannis a declarat deja de mai multe ori ca alegerile vor avea loc pe 6 decembrie.

La finalul lunii septembrie, CCR a respins sesizarea presedintelui Klaus Iohannis si a Guvernului asupra Legii privind unele masuri pentru organizarea alegerilor pentru Senat si Camera Deputatilor, ca urmare a incetarii mandatului Parlamentului ales in anul 2016.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos