20 C
București
sâmbătă, aprilie 27, 2024
AcasăStirea zileiTulceaClipe de spaimă într-un sat din România: Localnicii spun că dronele rușilor...

Clipe de spaimă într-un sat din România: Localnicii spun că dronele rușilor au trecut în țara noastră!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Romania e deja calificata la Euro2024. Nu mai sunt bilete la meciul cu Elvetia!

Romania e deja calificata la Campionatul European din Germania,...

Rezumat Video: Kosovo invinge Israel. Romania are din nou sansa sa mearga la Euro!

Echipa nationala a Israelului a pierdut cu 0-1 duminica,...

Studentii ieseni au dat lovitura in SUA cu o inima artificiala pentru copii

O echipa de tineri studenti la Universitatea de Medicina...

Locuitorii din Tulcea au tecut prin momente grele din cauza bombardamentelor rușilor la granița României. Aceștia susțin că unele din dronele rușilor ar fi căzut în România și mărturisesc că trăiesc cu teamă, pericolul fiind mare să ajungă în curțile lor. Ministerul Apărării a transmis precizări oficiale după atacul din portul Izmail. 

Războiul din Ucraina alarmează tot mai mulți români din localitățile de la granița unde lovesc în fiecare zi bombardamentele rușilor. Localnicii dintro-o comună din jduețul Tulcea spun că le este frică de atacurile rușilor și susțin că unele drone ar fi ajuns chiar pe teritoriul țării noastre. Ministerul Apărării a transmis deja prima reacție după declarațiile localnicilor.

Forțele rusești au lansat un atac nocturn, extrem de puternic, în portul Izmail, la doar 62 de kilometri de portul Galați, din România. Localnicii au intrat în panică miercuri după ce au auzit și văzut exploziile.

Oamenii din comuna Ceatalchioi sunt foarte îngrijorați că războiul poate oricând ajunge şi la ei. Comuna lor este vizavi de portul ucrainean Izmail. Cele două localităţi sunt despărţite doar de Dunăre.

Localnicii au povestit că la atacul de miercuri dimineaţă le-au trecut dronele ruşilor pe deasupra capetelor: „3-4 drone veneau la fiecare sfert de oră”.
Ei povestesc că li s-au spart geamurile de la case și mai susțin că una dintre dronele rușilor ar fi căzut chiar la ei în pădure.

„Când a ajuns zvonul că drona a căzut pe teritoriul nostru s-a creat panică, pentru că precizia lor nu e mare. Oamenii s-au speriat, s-au spart geamuri, deoarece fiind o zonă mlăștinoasă, unda de șoc s-a propagat foarte puternic, creând impresia unui cutremur. Când s-a văzut că se trag mitraliere, panica a fost foarte mare”, a declarat Tudor Cernega, primarul comunei Ceatalchioi, la un post TV.

„Au bombardat Dunărea. Am zis că e cutremur, apoi că e furtună. Eu am casă aici, la 300, 300 şi ceva de metri, de unde au bombardat Dunărea. Din somn ne-a trezit zgomotul, am zis că e cutremur, apoi că e furtună. Tremurau pământul, casa şi geamurile. Eram în pijama, am şi zis: «A naibii dronă!», şi m-am ascuns după casă.

A tremurat casa, au bubuit geamurile «Dum-dum-dum!» şi în zona asta, unde e portul Izmail, s-au auzit iar 3-4 bubuituri, dar prima oară se auzea bâzâitul de drone, vreo 5-6 veneau şi de acolo, de la vale, am văzut cu ochii mei când au tras ucrainenii cu arme, cu trasoare, că lumina de venea peste Dunăre.

Eu am făcut armata, sunt obişnuit, dar şi la vârstă mea acum, totuşi, la ce am văzut, îmi e teamă, exista riscul să ajungă şi la noi o dronă sau un glonte, că dacă dintr-o elice sau dronă respinsă de antiaeriană vine o bucată, ea vine undeva în picaj şi cade undeva, Doamne fereşte!, la noi, în câmp sau, şi mai rău, în casă. Dar nu avem ce face! Este foarte greu acum aici la noi, acum ziua lucrurile sunt mai calme, dar ne e teamă de alte atacuri. Să nu ne lovească şi pe noi din greşeală”, povesteşte săteanul Ion Giuvanovici, potrivit Monitorul de Galaţi.

ANUNȚUL OFICIAL AL MINISTERULUI APĂRĂRII DESPRE DRONELE RUSEȘTI DIN ATACUL DE LA GRANIȚĂ

Ministerul Apărării Naționale s-a autosesizat cu privire la informațiile transmise joi, 3 august, în spațiul public de reprezentanții autorităților comunei Ceatalchioi, jud. Tulcea referitoare la suspiciuni de cădere accidentală pe teritoriul României, a unor părți dintr-o dronă implicate în atacurile executate în 2 august de Federația Rusă împotriva infrastructurii portului ucrainean Ismail.
O echipă de specialiști din cadrul Forțelor Aeriene Române s-a deplasat în cursul acestei zile la fața locului pentru a investiga situațiile semnalate. Până la acest moment, nu au fost identificate elemente concrete care să probeze ipotezele vehiculate.

În ceea ce privește situația generată de atacurile executate în ultima săptămână, care au vizat elemente de infrastructură portuară ucraineană din localitățile din Ismail și Reni, din evaluările structurilor cu responsabilități ale Ministerului Apărării Naționale, nu au fost identificate amenințări militare directe la adresa teritoriului național sau apelor teritoriale ale României.  Dronele utilizate de Federația Rusă în aceste atacuri ilegale și nejustificate nu au intersectat în niciun moment spațiul aerian al României.

Așa cum am informat și în alte situații, Ministerul Apărării Naționale a întărit măsurile de vigilență, monitorizând permanent spațiul național terestru, maritim și aerian, stabilite prin planurile naționale și aliate, și cooperează cu structurile NATO pentru consolidarea apărării pe întregul flanc estic și descurajarea oricăror agresiuni împotriva teritoriului aliat.

Ultimele stiri