13.8 C
București
luni, martie 4, 2024
AcasăStirea zileiClujeanul ajuns ajutor de SERIF in SUA: Sunt o inima de ROMAN,...

Clujeanul ajuns ajutor de SERIF in SUA: Sunt o inima de ROMAN, vreau sa fac ceva pentru TARA MEA!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Marius Stoika este un român care și-a construit o carieră frumoasă în Statele Unite ale Americii. Dar după 25 de ani petrecuți peste ocean, timp în care a ajuns ajutor de șerif în Ohio, românul vrea să se întoarcă acasă și să revoluționeze sistemul, pornind de la poliţişti şi Ministerul Afacerilor Interne.

Într-un interviu acordat vocea.biz, Marius Stoika vorbeşte despre planurile sale şi realităţile crunte de care s-a lovit în ultima sa vizită în România.

Marius Stoika s-a născut la Cluj, dar familia lui s-a mutat la Brașov la șase luni după naștere. La 14 ani, imediat după Revoluţie, a plecat alături de părinţii săi în SUA.

Decizia de a urma o “carieră în albastru” a luat-o în liceu şi a ajuns să se identifice cu uniforma, chiar dacă acum e pensionat. Spune că filmele şi serialele cu poliţişti din SUA sunt „100% adevărate” şi povesteşte că a trecut de două ori pe lângă moarte în timpul misiunilor.

Ba chiar a fost declarat mort, după cum povesteşte, în decembrie 2005, după ce, în timp ce se afla la locul unui accident, a fost spulberat de un şofer băut care circula cu peste 100 km/h. S-a trezit la morgă, într-un sac, iar experienţa l-a marcat pe viaţă. A trecut printr-un proces amplu de recuperare şi a îmbrăcat din nou uniforma. Zece ani mai târziu, Marius Stoika spune că a înţeles de ce a primit o nouă şansă la viaţă:

“Sunt o inimă de român, plecat de mult timp printre străini. Am lucrat într-un sistem democrat, am aplicat legile într-un sistem democrat. Când am venit toamna trecută în România şi am văzut ce se întâmplă acolo şi care e situaţia cu băieţii de acolo mi-am dat seama că Dumnezeu mi-a dat o a doua şansă la viaţă să fac ceva pentru ţara mea şi pentru băieţii mei”.

Marius vrea să aducă sistemul american în România și spune că primul lucru pe care l-ar face este să unifice comunitatea cu poliția. Apoi, ar face un sindicat pe care să-l afilieze cu sindicatul din SUA. „În România sunt multe sindicate, care s-au deschis doar pentru că s-au “mâncat” între ei şi şi-au deschis altele”, explică fostul ajutor de șerif.

Dacă ar putea ocupa o funcție din care să poată face schimbări în sistem, Marius ar alege să fie prim-ministru, poziție din care ar avea mână liberă să schimbe tot MAI-ul. Nu vrea să vină să dea oameni afară, ci vrea să le dea șansa să demonstreze că merită să îmbrace uniforma de polițist.

„Cei care vor să muncească vor rămâne, cei care nu ori se pensionează ori vor avea probleme cu sistemul şi cu mine, pentru că vor fi daţi afară şi vor pierde şi pensia”, spune Marius.

Întrebat dacă se poate implementa sistemul american în România, MArius Stoika a declarat:

„Nu poate complet, 100%, pentru că America e făcută diferit. E făcută cu pistoale, a fost născută cu pistoale. Dar putem lua lucruri de aici şi să le ducem în România, pentru că ce se întâmplă acum în România nu merge, e clar! Nici legile europene nu merg în România, pentru că noi nu suntem Europa! Noi suntem puternici, noi avem orgolii, nu ascultăm de nimeni, facem ce vrem noi. E foarte clar că legile europene nu ajută România. Aşa că trebuie să luăm ceva specific ca să implementăm în ţară.”

Ultimele stiri