26.8 C
București
marți, aprilie 16, 2024
AcasăSocialCOD GALBEN de inundatii pentru zece judete!

COD GALBEN de inundatii pentru zece judete!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Avertizare cod galben de inundatii emisa de hidrologi pe raurile din judetele Suceava, Neamt, Iasi, Vaslui, Botosani, Maramures, Hunedoara, Bihor, Arad si Alba, valabila de joi dupa-amiaza pana vineri seara.

Potrivit avertizarii emise de Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA), de joi, ora 15.00 si pana vineri, la ora 22.00, pe unele rauri din bazinele hidrografice Viseu, Iza, Crisul Negru, Crisul Alb, Mures, Siret si Prut exista risc de producere a unor scurgeri importante pe versanti, torenti si paraie, cresteri de debite si niveluri, cu posibile depasiri ale cotelor de atentie.

Codul galben intra in vigoare joi, la ora 15.00, pe raurile mici din bazinele hidrografice Viseu, Iza (judetul Maramures), Crisul Negru, Crisul Alb (judetele Hunedoara, Bihor si Arad) si Aries (judetul Alba).

Incepand de vineri, ora 03.00, se pot produce inundatii pe unele rauri mici din bazinul superior si mijlociu al Siretului (judetele Suceava, Neamt, Iasi si Vaslui), precum si din bazinul superior al Jijiei (judetele Botosani si Iasi).

Cresteri de debite si niveluri se pot produce izolat si in alte bazine hidrografice mici din zonele de deal si munte din vestul, centrul si estul tarii, din cauza gradului de instabilitate accentuat, cu precipitatii sub forma de aversa si caracter torential, a precizat INHGA.

Administratia Nationala „Apele Romane” recomanda populatiei sa evite activitatile in zonele cursurilor de apa aflate sub avertizare si sa respecte indicatiile reprezentantilor Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta.

In toate regiunile tarii, incepand cu cele din sud-vest, vor fi ploi torentiale, vijelii si grindina, de joi, ora 10.00, pana vineri, la ora 18.00, potrivit unei informari emise de Administratia Nationala de Meteorologie (ANM).

Gradul de instabilitate atmosferica va creste progresiv in toata tara, incepand din sud-vest, si se va manifesta prin frecvente descarcari electrice, ploi cu caracter torential, caderi de grindina si vijelii. Astfel de fenomene meteo vor fi mai frecvente si mai intense, in primele ore, in regiunile vestice si sud-vestice, apoi in sudul, centrul si estul teritoriului, cantitatile de apa urmand sa depaseasca local 25 de litri pe metru patrat, se arata in informarea ANM.

Sursa: mediafax.ro

Ultimele stiri